Ympäristö

Yle: Sienikato pahin yli 30 vuoteen – moni sienestäjä on joutunut pettymään

Sieniä ei tunnu löytyvän ollenkaan Suomesta tänä vuonna.
Vesa-Matti Väärä
Vielä ei kannata menettää toivoaan, vaikka sieniä ei ole löytynyt. Etelä-Suomessa suppilovahveroita voi yleensä kerätä vielä marraskuussa.

Metsissä kärsitään pahimmasta sienikadosta yli 30 vuoteen, kertoi Yle tänään julkaistussa uutisessa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo sienien määrän olevan vähäinen kuivuuden vuoksi.

"Kyllä metsät ovat olleet harvinaisen tyhjiä tänä kesänä. Kesäkuun lopulla, heinäkuun alussa oli vähän punikkitatteja, kantarelleja, ja joitain muita sieniä. Mutta sitten tuli kuuma ja kuiva heinäkuu", Jalkanen kertoo Ylelle.

Jalkasen mukaan sienitilanteessa ei ole paikkakohtaisia eroja.

"Pohjoisesta etelään tulee vain ei-oota tietoon. Pitkään saa kulkea, että jotakin löytää", Jalkanen toteaa.

Erikoistutkijan mukaan tällaiset sienivuodet ovat harvinaisia. Hän itse muistaa sienisadon olleen viimeksi yhtä huono yli 30 vuotta sitten.

"Vuonna 1987 ainakaan pohjoisessa ei ollut yhtään mitään. Myös vuosina 2002 ja 2006 kesät olivat kuivia. Etelä-Suomen kallioiden männyt kuolivat, ja kalliomänniköt menivät ruskeiksi. Mutta kyllä silloinkin sieniä löytyi", Jalkanen kertoo.

Jalkasen mukaan vettä pitäisi tulla pidemmän aikaa, jotta sieniä syntyisi. Lyhytaikaisista rankkasateistakaan ei hänen mukaansa ole hyötyä.

Kuivuudesta ja sen myötä sienettömyydestä voi tulla Jalkasen mukaan eräänlainen kierre.

"Viime kesä heijastui tähän kesään, ja tämä kesä voi yhdessä viime kesän kanssa heijastua taas seuraavaan kesään. Jos syksystä tulee kuiva, pohjavedet ovat vielä alempana ja veden saatavuus on vaikeampaa. Siihen vaikuttavat myös talven sademäärät ja se, tuleeko luminen vai musta talvi", Jalkanen pohtii.

Erikoistutkija ei kuitenkaan usko, että kuivuus voisi aiheuttaa pysyviä haittoja sienirihmastoille.

"Sienirihmasto ulottuu kaikkialle, myös syvemmälle maahan. Syvemmällä on aina vettä, ja sienirihmastot ovat nopeita kasvamaan. Ne pystyvät siirtymään nopeasti. En lähde mitään katastrofia ennustamaan. Lyhytaikaisesti sillä voi kyllä olla merkitystä", tutkija arvioi.

Vielä ei kuitenkaan Jalkasen mukaan kannata menettää toivoaan, sillä sienisato voi kasvaa vielä syksyllä.

"Syyskuussa olosuhteet ovat ehkä jo lähempänä sitä, mitä normaalisti. Esimerkiksi jotkin rouskut tykkäävät esiintyä syksyllä. Niitä voisi joitakin lajeja tulla. Etelä-Suomessa suppilovahveroa voi yleensä kerätä vielä marraskuussa. Voi sieltä ryöpsähtää ihan kunnolla niitä sieniä vielä", Jalkanen pohtii.

Parhaiten sieniä löytyy Jalkasen mukaan paikoista, joissa on kosteaa.

"Kannattaa mennä esimerkiksi soiden laitamille, tuoreemmille kankaille ja kuusikoihin eikä kuiville mäntykankaille. Joitakin rouskuja kasvaa turvekankailla eli puustoisilla soilla, jotka on joskus kuivattu. Nekin voivat olla hyviä sienipaikkoja."

YLE: Metsissä pahin sienikato yli 30 vuoteen – ja siitä voi tulla kierre, sanoo tutkija

Lue lisää