Ympäristö

Anttonen ja Herlin testaavat biopolttoaineen tekoa hiilidioksidista – "Suuri merkitys raskaan liikenteen uusiutuvana polttoaineena"

Pilotti toteutetaan St1:n Vantaan biojalostamolla.
Pekka Säilä
Arkistokuva.

Energiayhtiö St1 ja uusiutuvaa energiaa kehittävä Q Power ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tarkoituksena on valmistaa synteettistä biometaania hiilidioksidista. Yhtiöt arvioivat, että biometaanilla tulee olemaan suuri merkitys raskaan liikenteen ja laivaliikenteen uusiutuvana polttoaineena.

St1:n pääomistaja Mika Anttonen tunnetaan uusiutuvan energian puolestapuhujana. Q Powerin perustajia ovat Itämeren suojelijana tunnettu Ilkka Herlin ja hänen puolisonsa Saara Kankaanrinta.

"Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää sekä kestäviä polttoaineita että jo ilmakehässä olevan hiilen sitomista. Q Powerin teknologiassa on erittäin suuri potentiaali erilaisten teollisuusprosessien hiilidioksidin muuntamiseksi kestäviksi polttoaineiksi", arvioi St1:n biojalostusliiketoiminnan johtaja Patrick Pitkänen tiedotteessa.

Pilottihankkeessa Q Powerin biologinen metanointiteknologia hyödyntää St1:n Vantaalla sijaitsevan biojalostamon jätepohjaisen etanolin tuotannosta talteen otettua hiilidioksidia. Biometaania tuotetaan vedystä ja hiilidioksidista. Biologinen metanointiteknologia on kehitetty hyödyntämällä suosta eristettyä mikrobistoa.

"Meille päästöt ja jätteet ovat raaka-aineita, joita hyödyntämällä voidaan merkittävästi lisätä kestävää biometaanin tuotantoa. Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että käynnistetyn pilotin myötä voimme yhdessä St1:n kanssa testata konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan teollisessa ympäristössä", kertoo Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen.

Pilotti toteutetaan St1:n Vantaan biojalostamolla, jossa tuotetaan leipomojätteistä etanolia liikenteen polttonesteeksi. Q Powerin metanointiyksikkö on integroitu biojalostamoon.

Pilottivaihe kestää Vantaalla kolme kuukautta. Sen aikana yksikköä testataan sekä tarkennetaan sen teknistaloudellista skaalattavuutta. Pilottiyksikköön on liitetty myös tankkauspiste, josta tankataan suoraan prosessissa tuotettua biometaania pilottiin osallistuviin kaasuautoihin.

Lue lisää