Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia

Glyfosaattivalmisteiden käyttö lasten leikkipaikoilla ja kivetyillä alueilla kielletään. Tukes tiedottaa myöhemmin siirtymäajasta.
Saara Olkkonen
Tukes rajoittaa glyfosaattivalmisteiden käyttöä herkillä alueilla, kuten leikkipuistoissa sekä koulujen ja päiväkotien pihoilla. Hiekkarannoilla kurtturuusu leviää hiekkarannoilla läpitunkemattomiksi tiheiköiksi.

Paraisten kaupunki otti aikalisän kurtturuusun glyfosaattiruiskutuksiin.

Torjunta-aineella on tarkoitus tuhota kurtturuusuesiintymiä keskustassa tänään tiistaina. Kaupunki pyysi välttämään merkityllä alueella liikkumista.

Maanantai-iltana kaupunki ilmoitti Facebookissa, että ruiskutuksia siirretään eteenpäin.

Viheryksikkö haluaa antaa kaupunkilaisille aikaa keskustella parhaista torjuntamenetelmistä.

Turun Sanomien haastatteleman paraislaisen Vespa Laineen mukaan olisi ympäristörikos käyttää glyfosaattia näin lähellä vesistöä – hänestä kurtturuusua pitäisi torjua ensin kaivamalla, polttamalla ja leikkaamalla.

Kaupunginpuutarhurin sijainen Daniel Falck kertoo tiistain Turun Sanomissa, että ruiskutuspaikka on lähimmillään 15 metrin päässä vedestä. Ohjeiden mukaan kolmen metrin etäisyys on riittävä.

Falckin mukaan kurtturuusun torjunta on vaikeaa ilman glyfosaattia. Hän ei usko, että torjunta onnistuisi kaivamalla, sillä juurien osia jää helposti maahan.

Glyfosaatti on ainoa tehoaine, jolla voi kemiallisesti torjua kurtturuusua siten, että myös juuristo kuolee, vahvistaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Liisa Hirvonen.

Kurtturuusu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi. Se pitää hävittää pihoista ja puutarhoista kolmessa vuodessa.

Paraisilla ruiskutusalueen lähellä on lasten leikkipaikka.

"Paikoissa, missä on paljon ihmisiä liikkeellä, on parempi torjua kurtturuusua mekaanisesti", sanoo Hirvonen.

Tukes rajoittaa glyfosaattivalmisteiden käyttöä herkillä alueilla, kuten leikkipuistoissa sekä koulujen ja päiväkotien pihoilla.

Uusiin, markkinoille tuleviin glyfosaattivalmisteisiin tulee maininta siitä, että valmisteen käyttö on kielletty lasten leikkipaikoilla. Valmistetta ei myöskään saa käyttää päällystetyillä tai kivetyillä alueilla.

Nykyisin käytössä olevien, uudelleenhyväksyttävien valmisteiden myyntipäällystekstit tarkistetaan Hirvosen mukaan syksyn ja ensi kevään aikana.

Käytön rajoitusten noudattamiselle asetetaan siirtymäaika, josta Tukes tiedottaa myöhemmin.

Muutos perustuu Euroopan komission asetukseen glyfosaatin käytön ehdoista. Asetuksessa kehotetaan jäsenmaita kehittämään ja käyttämään vaihtoehtoisia menetelmiä rikkakasvien torjunnassa herkillä alueilla.

Glyfosaatti sai komissiolta viimeksi vain lyhyen hyväksynnän, 15. joulukuuta 2022 saakka. Siihen mennessä sen hyväksyttävyys EU:ssa tarkastellaan uudelleen.

Euroopan kemikaalivirasto ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen eivät luokittele glyfosaattia syöpävaaralliseksi. Sen on epäilty vaikuttavan mehiläisiin.

Lue lisää

Haitallisten vieraslajien torjuminen vaatii pitkäjänteistä työtä – Lue vinkit yleisimpien lajien torjuntaan

Bayerin päänsärky glyfosaatista jatkuu – tuomari kyseenalaisti osan sovintoehdotuksesta

Tukes kehottaa välttämään muurahaismyrkkyjen käyttöä – voi tappaa pölyttäjiä

Tukes varoittaa: Älä tilaa hyttyskarkottimeen myrkkytyynyjä ulkomailta