Ympäristö

30 000 henkilöä vastasi: Pohjoismaissa ollaan muuta maailmaa vähemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta

Enemmistö kyselyn vastaajista uskoo, että ihmiskunta on ainakin osittain vastuussa ilmastonmuutoksesta.
Kari Salonen
Vähiten ihmisen vastuuseen uskovat norjalaiset ja saudiarabialaiset. Heistä vain 35 prosenttia on sitä mieltä, että ihmisten toimet ovat pääasiallinen syy ilmastonmuutokseen.

YouGovin tuore 30 000 ihmisen vastauksiin pohjautuva kyselytutkimus kertoo, että ilmastonmuutokseen suhtaudutaan selkeästi eri tavoin eri puolilla maailmaa. Ehkä mielenkiintoisin havainto 28 maata kattaneessa kyselyssä on se, että pohjoismaissa ollaan muuta maailmaa vähemmän huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Enemmistö kyselyn vastaajista uskoo, että ihmiskunta on ainakin osittain vastuussa ilmastonmuutoksesta. Kaikkein vahvimmin tätä ajatusta kannattavat intialaiset. Heistä 71 prosenttia on sitä mieltä, että ihmisten toimet ovat ilmastonmuutoksen pääasiallinen syy.

Vähiten ihmisen vastuuseen uskovat norjalaiset ja saudiarabialaiset. Heistä vain 35 prosenttia on sitä mieltä, että ihmisten toimet ovat pääasiallinen syy ilmastonmuutokseen.

Toisaalta huomionarvoista on se, että maasta riippuen enintään kuusi prosenttia vastaajista uskoo, ettei ilmastonmuutosta tapahdu lainkaan. Enintään yhdeksän prosenttia taas on sitä mieltä, että ilmastonmuutos kyllä tapahtuu, mutta ihmisten toimilla ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Molempia ilmastoskeptisiä mielipiteitä kannatetaan eniten Yhdysvalloissa.

Siinä, miten ihmiset uskovat ilmastonmuutoksen vaikuttavan heidän elämäänsä, on suuria eroja eri alueiden välillä. Esimerkiksi 75 prosenttia filippiiniläisistä ja 65 prosenttia arvelee, että heidän elämänsä mullistuu ilmastonmuutoksen takia merkittävästi. Euroopassa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ollaan eniten huolissaan Espanjassa. Siellä tuo luku on vain 32 prosenttia.

Ehkä hieman yllättävää on se, että pohjoismaat ovat tuon huolilistauksen pohjasijoilla. Meillä pohjoisessa enintään 14 prosenttia ihmisistä on sitä mieltä, että ilmastonmuutos tulee sotkemaan heidän elämänsä merkittävästi.

Pääset tutustumaan kyselyyn tarkemmin tästä.

Lue lisää