Ympäristö

Helsingissä jonotettiin ilmaisia puuntaimia, jotka päätyvät lähimetsiin ja mökeille – kaverukset nappasivat "kilpailevat männyt"

Taideprojektin tavoitteena on jakaa miljoona puuntainta eri puolilla Suomea. Kaupungeilla on sääntönsä, minne puun saa istuttaa.
Jarkko Sirkiä
Anne Hurme ja Karoliina Kujala aikovat istuttaa mäntynsä kesämökeilleen ja vertailla niiden kasvua.

Pääkaupunkiseutulaiset taaperosta eläkeläiseen jonottivat tänään innokkaasti puuntaimia modernin taiteen museon Kiasman edessä Helsingissä. Valittavana oli kuusi, mänty tai koivu.

Miljoona puuta Suomeen -tempauksen takana on taiteilija Nina Backman. Hän on saanut yhteystyökumppaneikseen Helsingin kaupungin lisäksi muun muassa Suomen ympäristökeskuksen, Viherympäristöliiton sekä lukuisia yrityksiä, jotka lahjoittavat rahaa taimien ostoon.

Taiteilijan mukaan puiden istuttamisella tavoitellaan ympäristöön lisää hiljaisuutta ja tilaa sekä tietysti ehkäistään ilmaston lämpenemistä. Backman suunnittelee myös ostavansa avohakatun alueen, jonne puita voi käydä istuttamassa. Niin syntyisi hiljaisuuden metsä.

Monella pääkaupunkiseudun asukkaalla ei ole mökkiä tai muuta luontevaa paikkaa puun istuttamiselle. Helsinki on ohjeistanut, ettei taimia saa istuttaa ydinkeskustan puistoihin, mutta lähimetsiin ja keskuspuistoon uudet puut ovat tervetulleita.

Puisto-osasto tosin saattaa joutua poistamaan niitä, jos ne kasvavat pahasti tiellä. Taloyhtiöiden pihaan puita saa istuttaa vain luvan kanssa.

"Ihmiset ovat kertoneet vievänsä taimen omaan tai vanhempiensa pihaan, mökille tai lähimetsään", sanoo tempaukseen taimia välittävän Harviala Oy:n toimitusjohtaja Inari Jansson.

Janssonin mukaan suuria metsäpuita ei ole tarkoitettu tökättäväksi kukkaruukkuun ikkunalaudalle tai parvekkeen nurkkaan.

Hän muistuttaa, että kasvaessaan kuutio puuta sitoo tonnin hiiltä. Nyt kaupunkilaisillakin on mahdollisuus sitoa omakätisesti hiiltä.

Miljoonan puun tempaus leviää myöhemmin usealle paikkakunnalle.

Männyntaimet mukaansa napanneet Karoliina Kujala ja Anne Hurme meinaavat kumpikin istuttaa puunsa mökille. Toinen männyistä päätyy Pieksämäelle ja toinen Karkkilaan.

Naiset suunnittelevat tarkkailevansa, kumman mänty kasvaa rivakammin.

"Arvoin koivun ja männyn välillä, mutta päätimme ottaa kilpailevat männyt", Hurme naurahtaa.

Hurme ei ole ennen istuttanut puuta. "Siitä tulee hyvä fiilis."

Kujala on kerran istuttanut puun, muttei löytänyt sitä enää myöhemmin. "Ehkä se kuoli."

Jarkko Sirkiä
Nina Backman on tehnyt hiljaisuudesta taidetta. Hiljaisuus toteutuu usein myös metsässä.
Lue lisää

Puuntaimen kasvuunlähtöä varjostaa moni uhka – Muista ainakin nämä tärkeät ohjeet istutuksessa

Ainutlaatuista Euroopassa: Perimältään parhaita puita voidaan pian monistaa Savonlinnassa jopa miljoonia vuodessa

Puuntaimet kasvamaan ilman luonnonvaloa: Taimia voitaisiin kasvattaa jopa ympäri vuoden

Synttärit keskellä metsää: työleiri, telttasauna ja hyinen, mystinen yö