Ympäristö

Uutissivusto: Koirien punkkikarkotteissa on tehoainetta, jonka käyttö on kielletty kasvinsuojelussa

Karkotteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä punkkien lisäksi myös pölyttäjille.
Hanna Linnove
Koirien punkkipannoissa on käytössä tehoaineita, jotka on luokiteltu vaarallisiksi kasveille mutta eläinlääkkeisiin ne silti käyvät.

Koirien punkkipannoissa yleisimmin käytetty tehoaineen, fiproniilin, käyttö on kielletty EU:ssa kasvinsuojeluaineena.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan sen käyttö koirien punkkikarkotteissa on silti sallittua. Perusteena on, että fiproniili ja muut vaarallisiksi hyönteiskarkotteiksi luokitellut tehoaineet luetaan eläinlääkkeiksi.

Asiasta uutisoi 360journalismia.fi -sivusto, joka on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden ylläpitämä. Sivusto kuuluu Julkisen sanan neuvoston alaisiin vastuullisiin uutismedioihin.

Toinen punkkipannoissa ja -liuoksissa käytetty erityisen haitallinen aine on imidaklopridi, jota löytyy muun muassa muurahaismyrkyistä.

Molemmat on luokiteltu EU:ssa torjunta-aineissa korvattavaksi heti, kun muu tehokas aine löydetään.

Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen sanoo uutisessa, että hyönteisten tuhoaine ei valikoi kohdettaan. Fiproniili on siten myrkyllinen myös pölyttäjille ja perhosille, ei vain punkeille, kun sitä kulkeutuu luontoon koirien mukana.

360journalismia.fi-sivuston uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toimiiko palovaroittimesi? Joka toisessa palohälytyksen tehneessä kodissa ei oe toiminut

Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia

Tukes tutki monitoimitikkaita: Yksikään ei saanut puhtaita papereita – yksi malli määrättiin, toinen vapaaehtoisesti pois markkinoilta