LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Tekoäly voi auttaa yhdistämään säätietoa – "jos koneet opetetaan väärin, tulos voi olla kaikkea muuta kuin toivottu"

Sään ääri-ilmiöihin varautumisessa auttavat vaikutusennusteet, joihin kootaan tietoa useista eri lähteistä.
Kari Salonen
Jo desimaalien muutos tuulen nopeudessa kertautuu, kun liikutaan myrskylukemissa eli yli 30 sekuntimetrin tuulissa. Tällöine puhutaan mittavista eroista siinä, miten myrsky vaikuttaa.

Ilmastonmuutoksen ajatellaan joskus hyödyttävän Suomea muun muassa pidentyvän kasvukauden muodossa. Sään ääri-­lmiöiden voimistuminen ja siitä seuraavat ongelmat voivat kuitenkin ohittaa mahdolliset hyödyt.

”Pelkkä meteorologinen tieto ei riitä ääritilanteisiin varautumiseen. Siksi on alettu kehittää myös vaikutusennusteita ja antaa niiden perusteella varoituksia”, Ilmatieteen laitoksen asiantuntija Hilppa Gregow kertoo.

Hän johtaa sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksen yksikköä.

Tuulen voima kertautuu sen voimistuessa. ”Kun myrskyissä mennään yli 30 sekunnin nopeuksiin, jo desimaalien muutos tuulen nopeudessa kertautuu ja puhutaan mittavista eroista siinä, miten myrsky vaikuttaa”, Gregow selittää.

Sään ääri-ilmiöiden voimistumista on jo havaittu.

”Rankkasateet ovat erittäin haastavia ennustaa jopa muutamien tuntien skaalalla. Kun kehittyy voimakkaita sääilmiöitä, joissa ukkostaa, on vaikea arvioida, minne ne osuvat täsmälleen.”

Ilmastollisesti Suomi kuuluu Euroopan sateisten maiden joukkoon jo nyt. Näillä alueilla kesäsateet voivat muuttua tulevaisuudessa rankemmiksi.

”Syksyllä ja talvella etelässä sade tulee useammin vetenä, pohjoisessa sen kaikkina olomuotoina, myös jäätävinä sateina. Se tarkoittaa, että riski raskaisiin lumitaakkoihin kasvaa”, Gregow sanoo.

Pohjoismaiset sääasiantuntijat ovat alkaneet kehittää tietokantoja, joihin kerätään käytännön tietoa sääilmiöiden aiheuttamista vaurioista. Tiedon avulla pystytään kehittämään sään vaikutusten ennusteita yhteiskunnan turvallisuuden ja elinkeinojen toiminnan hyödyksi.

Esimerkiksi lumikuormaennusteita on kehitetty sähköyhtiöiden ja metsäammattilaisten kanssa.

”On saatu metsistä tietoa kaatuneista puista ja tuhojen syistä ja verrattu tietoja sää­tekijöihin. Siten on ymmärretty paremmin, mitkä ennustemallien tilanteet ovat sellaisia, että raskaasta lumesta koituu haittaa”, Gregow kertoo.

Laaja yhteistyö eri toimijoiden kesken on tärkeää, jotta ilmaston muuttumisen vaikutuksiin voidaan varautua ja sopeutua.

Ilmatieteen laitos tekee tiivistä yhteistyötä tutkimuslaitosten, yliopistojen ja yritysten kanssa. Viime aikoina myös vakuutusyhtiöt ovat osoittaneet kiinnostusta aiheeseen.

Toisaalta vaikka organisaatiot ja ihmiset ovat yhteistyöhön Suomessa halukkaita, tietojen keräämisessä ja yhdistämisessä on otettava tietosuoja tarkasti huomioon, Gregow toteaa.

Sään ennakoinnin onnistumista arvioidessa on oleellista erottaa sääennusteet, ilmastonmuutosarviot sekä tunnistaa, mitä päätöksiä on tehty tai jätetty tekemättä ja mitkä ovat niiden seuraukset.

Sään ennakointivaroitusjärjestelmien kehittämisestä on kiinnostuttu koko EU:ssa. Komissio on lisännyt rahoitusta sää-, ilmasto- ja turvallisuuspalveluiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Rahoituksen odotetaan kasvavan yhä.

Apua työhön saadaan tekoälystä, jonka avulla pystytään yhdistämään suuria määriä ilmastomalleja ja ihmisten toimintaan liittyvää dataa eri lähteistä.

Asiantuntijaverkostoa tarvitaan, kun konetta opetetaan tulkitsemaan eri toimialojen tietoja oikein.

”Dataa voi yhdistää helposti, mutta jos koneet opetetaan väärin, tulos voi olla kaikkea muuta kuin toivottu.”

Ilmatieteen laitos haluaa profiloitua nimenomaan tekoälypohjaisiin sää- ja ilmastopalveluihin.

”Rahoituksesta sitten riippuu, kuinka suuria harppauksia pystytään siinä tekemään.”

Ilmatieteen laitoksen sääpalvelu on osa MT:n tilaajien palveluita. Siihen sisältyy paitsi lyhyitä ja pitkän ajan paikallisennusteita myös kasvukaudella erityisennusteita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kansalaisten havainnot voivat parantaa sääennusteita – "hurja potentiaali"

Tänään sataa, sää lauhtuu ja ajokeli muuttuu huonoksi

Törmäsitkö syysmyrskyn tekemiin tuhoihin? Pahimmillaan jopa 40 000 ilman sähköä – pohjoisessa pyrytti lunta