LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Fortumin tuhkalaitos aloittaa Porissa – asukkaat vastustavat suolaisen jäteveden purkamista mereen

Fortum vakuuttaa, ettei suolalla ole suurta vaikutusta.
Jaana Kankaanpää
Aiemman Ekokemin eli nykyisen Fortumin jätteenkäsittelylaitoksista pääosa sijaitsee Riihimäellä.

Fortumin eli aiemman Ekokemin tuhkankäsittelylaitos aloittaa toimintansa lähiviikkoina Porissa. Laitos käsittelee jätteenpoltossa syntyvää niin sanottua apc-tuhkaa, joka on tähän asti sidottu betoniin ja viety kaatopaikoille.

Suomessa syntyy apc-tuhkaa 40 000–45 000 tonnia vuodessa, josta laitos käsittelee 30 000–40 000 tonnia. Laitos työllistää 6 henkilöä.

Tuhkasta kolmannes on suolaa, joka johdetaan putkea pitkin avomereen.

Tuhkalaitosta vastustetaan paikallisesti vahvasti, muun muassa suolan pelätään pilaavan merta. Muun muassa Mäntyluodon asukasyhdistys on kauhistellut laitoksen suolan ja raskasmetallien pilaavan ympäristöä.

"Asiantuntijaselvityksen mukaan laitoksen toiminta ei aiheuta vaikutuksia vesieliöille tai vesialueen käytölle. Puhdistetun poistoveden laatu tunnetaan tarkoin, ja vaikutukset meriveteen on arvioitu merkityksettömiksi", Fortumista sanotaan.

Vaikka laitoksen vesi on suolapitoista, myös merivesi sisältää paljon suolaa jo valmiiksi.

EU:n kaatopaikkadirektiivin mukaan suolaa sisältävää jätettä ei saa sijoittaa kaatopaikalle, koska suolaa voi liueta ympäristöön ja kaatopaikkauksen hiilidioksidipäästöt ovat korkeat.

Tuhkankäsittelylaitoksessa tuhkasta poistetaan suolaa ja raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen käsitelty tuhka viedään kaatopaikalle. Fortumin tiedotteen mukaan tuhkien kaatopaikkauksen hiilidioksidipäästöt vähenevät 94 prosenttia ja kaatopaikalle viedään 27 prosenttia vähemmän tavaraa.

Fortumin tavoitteena on, että suola pystyttäisiin ottamaan talteen lähitulevaisuudessa ja hyödyntämään esimerkiksi maantiesuolana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tulokaslajit riski luonnonsuojelualueiden alkuperäislajistolle: "Villisika on opportunisti" – toisaalta kuopiminen voi edesauttaa puiden kasvua

Vuoden maisemateko iski jättipalsamiin ja lupiiniin: Lahden kaupunki torjui voitokkaasti haitallisia vieraslajeja

Kaira nostaa pinnalle kaivattua tietoa – viiden vuoden päästä tiedetään, miten viljely muuttaa pellon hiilivarastoa