LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Lintujen talviruokintakausi alkoi – etenkin maaseudulla ruokintaa on syytä jatkaa, jos sen kerran aloittaa

Sinitiainen joutuu syömään moninkertaisesti oman painonsa verran selvitäkseen pakkasyön yli.
Rami Marjamäki
Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin muistuttaa, että jos lintujen talviruokinnan aloittaa, sitä on jatkettava kevääseen saakka kunnes maa on lumeton ja sula.

Lintujen talviruokintakausi on pyörähtänyt käyntiin. Suomessa talvehtii noin seitsemänkymmentä lintulajia, eli ruokittavia siivekkeitä riittää ympäri maata. Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin muistuttaa, että aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti siihen saakka, että maa on keväällä paljas ja sula.

”On tärkeää, että ruokinta kattaa koko talvikauden. Asian merkitys korostuu varsinkin maaseudulla, missä ruokintapaikkoja saattaa olla harvassa. Tällöin tiettyyn paikkaan tottuneilla linnuilla voi olla suuria vaikeuksia löytää uusi”, Helin sanoo.

Ruokinnan merkityksen ymmärtää hyvin vaikkapa sinitiaisen kautta, joka joutuu syömään moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli.

”Kannattaa myös muistaa, että talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä”, Helin toteaa.

Ruokintapaikka kannattaa sijoittaa niin, että sen ympäriltä löytyy linnuille suojaa, vaikka sinne olisikin helppo tulla.

”Tämä tarkoittaa sitä, että vieressä olisi hyvä olla vaikkapa pensaita. Ruokintapaikkaa ei saa sijoittaa kulkuväylien tai ikkunoiden viereen, sillä linnut saattavat säikähdyksissään lentää autoihin tai ikkunalasiin”, Helin muistuttaa.

Linnuille maistuvat monenlaiset antimet kuten esimerkiksi auringonkukan siemenet, pähkinät, marjat, erilaiset viljat sekä talimakkarat ja -pallot.

”Jotkut tarjoavat linnuille myös päärynää ja omenaa, jotka kannattaa syömisen helpottamiseksi paloa pieniksi paloiksi. Kätevä tapa on myös täyttää aina yksi ruokinta-automaatti yhdellä antimella, sillä linnuillakin on monia makuja.”

”Linnuille ei saa kuitenkaan antaa mitään suolaista, se ei sovi niille. Eli esimerkiksi suolatun lihan jäänteitä ei saa viedä ruokintapaikalle”, Helin painottaa.

Kätevä tapa lintujen talviruokintaan on ruokinta-automaatti, missä linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon kuten esimerkiksi tavallisen lintulaudan osalta voi käydä. Hygieniasta on toki huolehdittava ruokinta-automaatinkin suhteen erityisesti maahan putoavien siementen ja muiden ruoka-aineiden osalta, vaikka osa linnuista kuten esimerkiksi keltasirkku ja vihervarpunen syövät mielellään maahan pudonnutta ruokaa.

”Ne ehtivät syödä hyvin, vaikka ruokintapaikan ympäristö puhdistettaisiin muutamia kertoja viikossa. Puhtaanapito on tärkeää, sillä hiiret ja rotat eivät pääse silloin levittämään tauteja käydessään myös mahdollisesti ruokailemassa.”

”Ruokailupaikka on myös huomattavasti helpompi puhdistaa, mikäli siellä tarjotaan esimerkiksi kuorettomia auringonkukan siemeniä kuorellisten sijaan.”

Helin muistuttaa myös olosuhteiden merkityksestä.

”Hygieniasta on erityisen tärkeää huolehtia lämpiminä ja kosteina sääjaksoina, koska tällöin olosuhteet tautien tarttumiselle ovat erityisen otolliset.”

Mikäli ruokintapaikalla näkyy sairaita lintuja, on koko ruokinta-automaatti syytä pestä ja desinfioida.

”Sairaan linnun tunnistaa siitä, että se on usein pörheä, eikä juurikaan liiku. Mikäli tällaisia lintuja esiintyy puhdistuksen jälkeenkin, on ruokinta syytä keskeyttää joksikin aikaa.”

Lintujen talviruokinta antaa puheenjohtajan mukaan ruokkijoille paljon katsottavaa ja hyvää mieltä.

”Ruokailevia lintuja katsellessa avautuu eteen aito luontodokumentti, luontoelämyksiä ei tällä tavoin ajatellen edes tarvitse hakea mistään kauempaa”, Helin hymyilee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko pihasi lintulaudalla käynyt kutsumattomia vieraita? Orimattilassa kuokkavieras jäi kiinni itse teossa

Villisikojen ja peurojen talviruokinta lopetettava

Pikkulintuja sairastunut salmonellaan harvinaisen paljon – tautiriski otettava maatiloilla huomioon