Ympäristö

Tuuli ohitti kivihiilen sähköntuotannossa pysyvästi

Suomessa sähkö on jo yli 80-prosenttisesti päästötöntä.
Johannes Tervo
Fossiilisten polttoaineiden osuus sähkön energialähteinä on korkeimmillaan talvikuukausien kulutushuippujen aikana, mutta talvikuukaudet ovat myös vuoden tuulisimpia kuukausia.

Viime talvesta lähtien sähköä on tuotettu Suomessa enemmän tuulivoimalla kuin kivihiilellä. Energiateollisuuden mukaan tilanne on pysyvä. Turpeen tuuli ohitti sähkön energialähteenä vuonna 2016.

Hiilen osuutta sähkön energialähteenä painaa päästökauppa. Päästöoikeuksien hinta on noussut kahdessa vuodessa viisinkertaiseksi. Vastaavasti tuulivoiman tuotanto kasvaa koko ajan tuulivoiman rakentamisen tultua kannattavaksi ilman tukia.

"Energiayhtiöiden toimet ovat jo pitkään vähentäneet hiilen käyttöä. Voimalaitoksia on suljettu ja niiden energialähteitä vaihdettu. Hiilen käyttö on kuluvalla vuosikymmenellä jo puolittunut", sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä tiedotteessa.

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan energiatuotannon päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähkö on jo yli 80-prosenttisesti päästötöntä, ja päästöt vähenevät hyvää vauhtia myös lämmöntuotannossa.

Lue lisää

Energia- turpeen alasajo vähentää hiilinieluja

Itä-Suomi jää väliin

Tuulivoimayhtiö tunkeutui yksityismaille

Uutta turvetta syntyy koko ajan