LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Ympäristöministeri Mikkonen USA:n ilmoituksesta vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta: "Tahra USA:n omalle maineelle"

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan Pariisin ilmastosopimuksella on vankka perusta. YK:n ilmastokokous alkaa 2.12. Madridissa.
Kari Salonen
Krista Mikkonen

Yhdysvaltain virallinen ilmoitus vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta ei rapauta kansainvälistä sopimusta, arvioi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Mikkosen mukaan Pariisin ilmastosopimuksella on vankka perusta. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen yksipuolinen irtautuminen sopimuksesta on ennen muuta tahra maan omalle maineelle ja muiden sopimuksen osapuolten on lisättävä yhteistyötä entisestään.

”USA:n ero Pariisin sopimuksesta tarkoittaa, että meidän on pidettävä mukana ne Yhdysvaltojen kaupungit, yritykset ja kansalaisyhteiskunnan toimijat, jotka pyrkivät toimimaan kestävästi ja rakentavat siitä kilpailuetua itselleen.”

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon lämpötilan nousu selvästi alle kahdessa celsiusasteessa esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkiä rajoittamaan lämpeneminen puoleentoista asteeseen. Se on ensimmäinen oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, jonka piirissä on valtaosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Lähes kaikki maailman valtiot ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Seuraavan kerran Pariisin sopimuksen osapuolet kokoontuvat yhteen Madridiin YK:n ilmastokokoukseen 2.–13.12. Kokous oli määrä järjestää Chilessä, mutta maan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi se siirtyi Espanjaan. Kokouksessa pyritään sopuun Pariisin sopimuksen markkinamekanismeista eli siitä, miten maat voivat lukea hyväksi toisissa maissa toteuttamiaan päästövähennystoimia. USA osallistunee kokoukseen normaaliin tapaan.

”USA:lle on tärkeää osallistua neuvotteluihin myös sen takia, että he voivat halutessaan palata takaisin. Nythän he ovat siirtymässä osapuolesta tarkkailijaksi”, Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoo.

Honkatukia muistuttaa, että USA:n ero Pariisin ilmastosopimuksesta tulee voimaan aikaisintaan vuoden kuluttua irtisanomisesta, marraskuussa 2020 – Yhdysvaltain presidentinvaaleista seuraavana päivänä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääministeri Rinne uskoo jäsenmaiden ilmastosopuun vielä Suomen kaudella – Kivihiilimaat edelleen painamassa jarrua

Aamulehti: Maataloustuottajien syyllistäminen ei ole ilmasto- ja ympäristöministeri Mikkosen mielestä oikein – "He ovat toimineet maatalouspolitiikan ohjauksen ehdoilla"

Ympäristöministerit haluavat avata EU:n rahahanat – tavoitteena nykyistä reippaammat ilmastotoimet