Etelä-Karjala ja Pirkanmaa suuntaavat hiilineutraaleiksi maakunniksi – "Viestii vahvasta sitoutuneisuudesta" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Etelä-Karjala ja Pirkanmaa suuntaavat hiilineutraaleiksi maakunniksi – "Viestii vahvasta sitoutuneisuudesta"

Maakunnat sitoutuvat yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Antti Varonen
Parikkalalainen luomuviljelijä Timo Nokelainen on ajanut kaasuautolla jo vuosia. Lähin tankkauspiste on Imatralla.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkosto vahvistuu Etelä-Karjalan ja Pirkanmaan maakunnilla. Maakunnat sitoutuvat yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ovat sitoutuneet keskeisissä strategioissaan ilmastonmuutoksen hillintään.

”Hinku-maakunnan status viestii kansainvälisestikin alueen vahvasta sitoutuneisuudesta ilmastomuutoksen hillintään. Se tarjoaa maakunnan eri toimijoille uusia mahdollisuuksia tehdä alueellisia ratkaisuja, mistä hyötyy koko Suomi - ja tietenkin ilmasto”, sanoo Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Etelä-Karjalan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti. Etelä-Karjalan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87,7 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

"Olemme korkean teknologian ympäristöystävällinen maakunta. Uskomme, että vilkkaan Suomi-Venäjä -rajaliikenteen ja maailman suurimman metsäteollisuuskeskittymän myötä hyvät ideat leviävät täältä myös laajemmalle. Näin voimme olla kokoamme suurempi ilmastovaikuttaja, ja siksi haluamme olla Hinku-verkostossa mukana", sanoo Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra.

Etelä-Karjalan liiton ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen pitää tavoitteiden saavuttamista mahdollisena. ”Uskon, että uusia vähäpäästöisiä ratkaisuja ja malleja syntyy koko ajan yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken. Hinku-status ohjaa myös osaltaan tulevaa maakuntastrategiaa ja -kaavoitusta.”

Pirkanmaan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Akaa, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti sekä Ylöjärvi. Tampereen kaupunkiseutu liittyi Hinkuun ensimmäisenä seutuna jo aiemmin, mikä loi tietä koko maakunnan Hinku-sitoutumiselle. Pirkanmaan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

"Pirkanmaan kunnat liittyivät mukaan HINKU-verkostoon hieman takamatkalta, mutta nyt ilmastotyö on nopeasti levinnyt koko maakuntaan muun muassa yhteisen maakunnan ympäristöohjelman ja ELY-keskuksen johtaman Pirkanmaan ilmastofoorumin kautta. Yhteistyö Pirkanmaan liiton ja ELY-keskuksen kesken luo erinomaisen pohjan viedä myös maakunnan HINKU-tavoitteita eteenpäin", kertoo johtaja Olli Madekivi Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Hinku-maakunnan statusta voi hakea Suomen ympäristökeskuksesta. Hinku-kuntien asukasmäärän tulee kattaa vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasmäärästä ja maakunnan on sitouduttava yhdessä Hinku-kuntien kanssa koko maakunnan päästövähennystavoitteeseen.

Hinku-verkosto Internetissä.

Lue lisää

Knehtilän tila palkittiin ilmasto- ja kiertotaloustyöstä

Syke haastaa kunnat aurinkosähkön käyttäjiksi liisaamalla paneelit

Maatiloilta päätyy muovia luontoon, mutta määriä ja haittoja ei tiedetä – nykyisellään kierrätys on viljelijöille työlästä ja osin maksullista

Mökkiläinen saattaa tehdä zero waste -valintoja huomaamattaan: ekotekoja ovat esimerkiksi huussi ja palasaippua