Viranomaisten tehovalvonnan tulos Helsingin satamissa: Yli puolella tarkastetuista eläimistä puuttui esimerkiksi rabiesrokotus tai ekinokokkilääkitys - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Viranomaisten tehovalvonnan tulos Helsingin satamissa: Yli puolella tarkastetuista eläimistä puuttui esimerkiksi rabiesrokotus tai ekinokokkilääkitys

Mikäli koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan.
Pekka Fali
Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla täytyy olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä.

Helsingin satamissa järjestetiiin perjantaina 8. marraskuuta matkailijoiden tehovalvonta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) yhteistyössä Tullin, Helsingin poliisilaitoksen ja kaupungin valvontaeläinlääkärin kanssa tarkastivat Suomeen matkaavien lemmikkien edellytykset saapua maahan.

Illan aikana Tulli pysäytti yhdessä poliisin kanssa 340:tä Tallinnan lautalta purkavaa autonkuljettajaa. Aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat autoissa olleet 28 eläintä, joista 23 oli koiria.

15 lemmikin maahantuloedellytyksissä havaittiin puutteita eli niiltä puuttui esimerkiksi ekinokokkilääkitys tai rabiesrokotus. Koirien omistajille annettiin määräys hankkia koirille puuttuvat lääkitykset ja rokotukset heti.

Koirien lisäksi tarkastettujen eläinten joukossa oli yksi kissa ja 4 hevosta. Kissan matkustusasiakirjat olivat kunnossa.

Myös hevosten matkustusasiakirjat olivat kunnossa, mutta hevosautonkuljettajalla ei ollut mukana kuljettajan pätevyystodistusta.

"Valvonnalle on jatkossakin tarvetta, koska puutteita havaittiin niin monen lemmikin kohdalla", totesi läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tehovalvonnan tulosten perusteella.

"Positiivinen yllätys kuitenkin oli, että kaikilla tarkastettavilla eläimillä oli mukanaan passi."

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla täytyy olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä.

Jos eläin tulee myyntiin, sillä pitää olla EU-komission ylläpitämässä TRACES-järjestelmässä laadittu terveystodistus. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen.

"Jos tuodaan katukoiria rabiesriskialueilta, kuten Venäjältä tai Romaniasta, on suositeltavaa testata rabieksen vasta-aineet", sanoo Haikka.

Mikäli koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan. Virallinen rabiesepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen.

Rabiesta tai ekinokokkia ei esiinny Suomessa, ja näin tulisi olla jatkossakin, läänineläinlääkäri Sari Haikka painottaa.

Hän huomauttaa, että laiton lemmikkibisnes ja pentutehtailu ovat Suomessa edelleen ongelmia, joista viranomaisten tietoon tulee vain pieni osa.

Suomalaiset ostavat koiranpentuja edelleen pentutehtailijoilta. Se, joka hankkii pentutehtaalta koiran, tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa. Vastuu on ostajan, muistutetaan AVI:n tiedotteessa.

Pentutehtailijan tai sarjatuojan petoksen kohteeksi joutumisen voi välttää, kun käy katsomassa koiranpentua myyjän luona vähintään kahdesti muutaman viikon välein.

Pentutehtailijat ja sarjakuljettajat eivät pysty tällaiseen myyntityöhön, jossa ostajaa odotetaan viikkoja, näytetään avoimesti kasvatusolosuhteet ja opastetaan ostajaa pennun kasvatuksessa myös tulevaisuudessa.

Pentutehtailijat ilmoittavat koirat myyntiin netissä ja niistä tulee päästä eroon heti, käteiskaupalla, mieluummin ilman kauppakirjaa.

"Tehokkain tapa kitkeä laittomuuksia on vaikuttaa suoraan lemmikkien ostajiin. Viranomaisten tehovalvonnalla pyritään erityisesti lisäämään tietoa eläinten maahantuonnin vaatimuksista ja tautiriskeistä."

Lue myös:

Säilytetään Suomi raivotaudista vapaana, kirjoittaa toimittaja Sari Penttinen

Pelastettu katukoira voi tuoda rabieksen - puhtaat paperit eivät takaa taudittomuutta

Lue lisää

Tuskalliseen kuolemaan johtava tauti tappaa maailmalla lähes 60 000 ihmistä vuosittain – eläinlääkärin mukaan Suomessa sattuva ihmisen rabieskuolema on vain ajan kysymys

Säilytetään Suomi raivotautivapaana

Tänään vietetään maailman rabiespäivää – rokote on ainoa keino torjua yhtä maailman tappavimmista sairauksista

Kissaliitto varoittaa pentutehtailusta: "Tietämätön ihminen voi pahimmassa tapauksessa saada aikaan suuria terveydellisiä ongelmia"