Ympäristö

EU-parlamentin valiokunta haluaisi ajaa alas ydinvoiman ja päättää soiden kuivatukset – "Ei tosiaankaan järkeä luopua"

Ympäristövaliokunta haluaa kirittää EU:ta kohti ilmastoneutraaliutta. Ydinvoiman päättäminen on yksi apukeino tähän.
Henrik Maki
Ympäristömepit haluavat ajaa ajas ydinvoiman käytön.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan mukaan ydinvoima ei ole ympäristön tai talouden kannalta kestävää. Siksi sen käyttö tulisikin ajaa vaiheittain alas Euroopassa.

EU-parlamentti äänestää ilmastokannoistaan tällä viikolla Strasbourgissa.

Kokoomuksen mepin Petri Sarvamaan mukaan ydinvoimalla on merkittävä rooli EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

”Tällaiset esitykset ovat erittäin vastuutonta ilmastopolitiikkaa ja vaarantavat vastuullisten ratkaisukeinojen, kuten juuri ydinvoiman, toiminnan tulevaisuudessa. Alasajo aiheuttaisi myös laaja-alaista taloudellista tuhoa koko EU:n alueelle, sillä luotettavalla ydinvoimalla on merkittävä vaikutus teollisuudelle”, Sarvamaa sanoo.

Kirjausta ydinvoiman alasajosta yritetään poistaa, koska se on herättänyt tietyissä jäsenmaissa eripuraa.

"EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa valmisteltuun kannanottoon on esitetty useita muutoksia, muun muassa tuohon kohtaan. Ydinvoima on tehokas ja vakaa, sillä tuotetaan puolet EU-alueen päästöttömästä sähköstä. Ei tosiaankaan järkeä luopua", meppi Henna Virkkunen (kok.) kertoo Twitterissä.

Euroopan parlamentti vaatii ilmastolausunnollaan EU:ta kiristämään lähivuosikymmenien ilmastotavoitteita.

EU:n tavoitteena on nyt vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2030 vähintään 40 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta. Ympäristömeppien mielestä päästöjä pitäisi kuitenkin leikata tässä ajassa 55 prosentilla. Muuten Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin ei tulla pääsemään.

Komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on luvannut ajaa päästöjen vähentämistä vähintään 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Sen lisäksi komissio aikoo julkaista ensimmäisen sadan työpäivänsä aikana uuden ilmastosopimuksen, Green Dealin, jolla EU tähtää hiilineutraaliuteen 2050 mennessä. Jäsenmaat yrittävät saada tästä sovun aikaan joulukuussa.

Mepit ottavat kantaa myös maatalouden päästöjen vähentämiseen. Valiokunnan mukaan maatalouspolitiikan tulisi tukea viljelijöitä siirtymään entistä ympäristöystävällisempään maatalouteen, koska EU:n kasvihuonekaasupäästöistä kymmenen prosenttia tulee maataloudesta.

Maataloustukia tulisi myöntää niihin menetelmiin, joilla viljelijöitä voidaan kannustaa sitomaan hiiltä maaperään nykyistä paremmin sekä vähentämään lannoitteiden käyttöä.

Myös turvemaita tulisi suojella käsittelyltä. Valiokunnan mepit nostavat tikun nokkaan erityisesti suomaiden kuivatukset, jotka tulisi lopettaa.

Ympäristövaliokunnan raportista äänestetään kaikkien meppien kesken torstaina, ja lopullista kannanottoa käytetään pohjana YK:n ilmastokokouksessa Madridissa. Parlamentin kanta ei ole kuitenkaan sitova.

Lue lisää

Biden rakentaa länttä uudelleen

Sipilä siirtyy ympäristövaliokunnan johtoon, Vanhanen nimettiin ulkoasiain- ja lakivaliokuntiin

Sopua EU:n maatalouspolitiikasta ei vielä löytynyt – neuvottelut jatkuvat kesäkuussa

Brysselissä jännät paikat EU:n maatalousuudistuksen suhteen – ministeri Leppä pitää sopua mahdollisena – "Yritys on ainakin kova"