Riisipohjaista kuivamuonaa syövien koirien turkin arseenipitoisuus korkeampi kuin riisitöntä syövillä – "Älä syötä koiralle pitkiä aikoja riisipohjaista muonaa" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Riisipohjaista kuivamuonaa syövien koirien turkin arseenipitoisuus korkeampi kuin riisitöntä syövillä – "Älä syötä koiralle pitkiä aikoja riisipohjaista muonaa"

Tutkimustulokset eivät viittaa siihen, että riisipohjaisen kuivamuonan syöminen olisi myrkyllistä tai vaarallista koirille. Ihmisille pitkäkestoinen arseenille altistuminen aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia, samankaltaisten vaikutusten esiintymistä koirissa ei voi sulkea pois.
Sanne Katainen
Arkistokuva jackrusselinterrieristä, suomenlapinkoirasta ja siperianhuskysta, jotka testasivat koiranherkkuja.

Riisinsyöntiä pidetään yhtenä pitkäaikaisen arseenille altistumisen riskinä ihmisillä.

Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän pilottitutkimuksessa havaittiin, että riisipohjaista kuivamuonaa syövien koirien turkin arseenipitoisuus oli korkeampi kuin koirilla, jotka eivät syö riisiä.

Koska koirat syövät päivittäin samaa ruokaa pitkänkin aikaa, jotkut koko elinikänsä, raskasmetallien ja muiden epäpuhtauksien kertymisen riski pitkällä aikavälillä on otettava huomioon, todetaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Arseenia esiintyy ympäristössä laajalti, ja se kertyy erityisen tehokkaasti riisiin.

"Riisi on yleisesti käytetty ainesosa koirien kuivamuonassa, joten halusimme selvittää, voiko riisiin kertynyt arseeni aiheuttaa koirille pitkäaikaisen arseenialtistuksen riskin", kertoo tohtorikoulutettava Sarah Rosendahl eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa vertailtiin seitsemän riisipohjaista kuivamuonaa syövän koiran turkin arseenipitoisuuksia verrokkiryhmään, jossa oli yhdeksän riisitöntä ruokaa syövää koiraa.

Riisipohjaisissa muonissa riisi oli ensi- tai toissijaisena raaka-aineena.

Kaikkien tutkimuksessa mukana olleiden koirien rotu oli staffordshirenbullterrieri, ja niiden ruokavalio oli pysynyt samana vähintään vuoden ennen tutkimuksen alkamista.

Tutkimuksen mukaan riisipohjaista kuivamuonaa syövien koirien turkin arseenipitoisuus oli korkeampi kuin niiden, jotka eivät syöneet lainkaan riisiä.

Riisipohjaista kuivamuonaa syövien koirien keskimääräinen arseenipitoisuus oli myös korkeampi kuin aiemmissa tutkimuksissa tarkastelluilla koirilla.

"Oli kiinnostavaa huomata, että koirat, joiden arseenipitoisuus oli matalin, söivät raakaruokaa. Suurimmillaan arseenipitoisuus oli 3,5-kertainen verrattuna pienimpiin pitoisuuksiin", Rosendahl kertoo.

Vaikka ero kahden koiraryhmän keskimääräisen arseenipitoisuuden välillä oli tilastollisesti merkitsevä, se jäi kuitenkin varsin pieneksi. Myrkyllisyyden kannalta erot eivät välttämättä ole merkitseviä.

Arseenitoksisuutta koirissa on tutkittu vähän, ja tutkimukset ovat enimmäkseen kohdistuneet tässä tutkimuksessa havaittuja arseenipitoisuuksia korkeampien pitoisuuksien aiheuttamiin munuaisvaurioihin.

Ihmisen tiettyjen pitkäaikaissairauksien, kuten syövän, diabeteksen ja neurologisten sairauksien, sekä vähäisenkin arseenialtistuksen välillä on kuitenkin osoitettu olevan yhteys. Etenkin gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla ihmisillä, joille riisi on yksi peruselintarvikkeista, on havaittu kohonneita arseenipitoisuuksia.

Nykytietämyksen perusteella tutkimustulokset eivät viittaa siihen, että riisipohjaisen kuivamuonan syöminen olisi myrkyllistä tai vaarallista koirille.

Koska pitkäkestoinen arseenille altistuminen aiheuttaa ihmisissä haitallisia terveysvaikutuksia, samankaltaisten vaikutusten esiintymistä koirissa ei kuitenkaan voi sulkea pois.

Rosendahl toteaakin, että ennen jatkotutkimuksia kannattaa olla syöttämättä riisipohjaista ruokaa koiralle pitkiä aikoja kerrallaan ja noudattaa sen sijaan monipuolisempaa ruokavaliota.

Tutkimuksessa koirien turkin arseenipitoisuuksia mitattiin induktiivisesti kytketyllä plasma-massaspektrometrillä (ICP-MS). Menetelmää on hyödynnetty laajalti ihmistutkimuksessa, minkä lisäksi sitä on viime aikoina alettu käyttää myös koiratutkimuksessa.

Turkkia tutkimalla saadaan tarkempia lukemia pitoisuuksista pitkällä aikavälillä, sillä verestä mitattava pitoisuus voi vaihdella nopeasti.

Juttua muokattu 28.11. klo 10.55, sana arsenikki on korvattu sanalla arseeni. Helsingin yliopisto päivitti alkuperäiseen lähteeseen arseenin arsenikin sijaan.

Lue lisää

Osaatko hoitaa koirasi kesähaavereita? Eläinlääkäri kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos vaikkapa kyy on purrut koiraasi tai koira on juonut sinileväistä vettä

Etätyö toi myös koiraongelman Ruotsiin

Vapaana ollut isokokoinen koira tunkeutui aitaukseen ja tappoi lampaan Rovaniemellä

Helteet tulivat Pohjolaankin – näin koiranomistaja voi suojata karvaista ystäväänsä auringon ja lämmön aiheuttamilta vaaroilta