Minkä verran voisit sitoutua pienentämään hiilijalanjälkeäsi? – liki kolmannes yli tuhannesta nettilupauksen tehneestä alkaa vegaaniksi - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Minkä verran voisit sitoutua pienentämään hiilijalanjälkeäsi? – liki kolmannes yli tuhannesta nettilupauksen tehneestä alkaa vegaaniksi

Pääministeri Antti Rinne sitoutui suosimaan lähiruokaa, järvikalaa ja tuulivoimaa.
Jarkko Sirkiä
Hieman alle viidennes hiilijalanjälkisitoumuksen tehneistä oli valmis lopettamaan lentämisen vuodeksi.

Liki 1 400 suomalaista on luvannut pienentää hiilijalanjälkeään Sitoumus2050-nettipalvelussa, jonka Valtioneuvoston kanslia ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto lanseerasivat vuosi sitten. Keskimäärin sitoumuksen tehneet ovat valmiita pienentämään hiilijalanjälkeään runsaat 22 prosenttia.

Sitoumuksen tehneistä lähes kolmannes lupasi siirtyä vegaaniksi. Hieman alle viidennes oli valmis lopettamaan lentämisen vuodeksi. Toisaalta jopa 44 prosenttia sitoumuksen tehneistä kertoi, ettei ole muutenkaan lentänyt vuoden aikana.

Sitoumuksista ilmenee, että pieniin tekoihin on helpompi sitoutua kuin suuriin. Moni lupaa korjata laadukkaat tuotteet, suosia lähiruokaa ja pestä täysiä koneellisia pyykkiä.

"Harvempi on valmis ostamaan jatkossa vain kierrätettyjä tavaroita tai viettämään vuoden lomat Suomessa", kertoo projektisuunnittelija Riina Pursiainen valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.

Hän kannustaa tekemään hyvin pieniäkin tekoja. Ei tarvitse ryhtyä vegaaniksi, mutta voi viettää kasvisruokapäivää kerran viikossa.

Kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne (sd.) muistuttaa, että ilmastonmuutoksen hillintään tarvitaan mukaan kaikki. Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

Rinne on tehnyt oman lupauksensa Sitoumus2050-palveluun.

"Jatkossa valitsen lähiruokaa kaupasta ja toreilta sekä suosin suomalaisia järvikaloja. Lisäksi ostan tuulivoimalla tuotettua sähköä ja seuraan vedenkulutusta", Rinne kertoo valoinnoistaan.

Sitoumus 2050 -palvelussa kuka tahansa voi tehdä oman sitoumuksensa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi sekä laskea hiilijalanjälkensä Sitran Kestävät elämäntavat -testissä.

Myös yritykset, kunnat, koulut ja järjestöt voivat tehdä toimenpidesitoumuksia. Niitä oli viime viikon alkuun mennessä tehty liki 2 000.

Lue lisää

Sahojen hiilijalanjälki on pieni, mutta sitä voidaan edelleen pienentää

Pienituloisen hiilijalanjälki voi jäädä noin puoleen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä

Kirja-arvio: Sekaani antaa synninpäästön sekasyöjille ja johdattaa helppoihin makunautintoihin

Arla laskee jokaisen maitotilansa hiilijalanjäljen – euromääräisiä kannustimia aletaan rakentaa aikaisintaan ensi vuonna