Ympäristö

EU:n ilmastotavoitteet kiristyvät kesällä – ympäristöjärjestöt toivovat Green Dealin hillitsevän metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden kauppaa

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä yritysvastuulakia kehittämällä voitaisiin vähentää metsäkatoa maailmalla.
Rami Marjamäki
Ympäristöjärjestöt odottavat, että Euroopan vihreän kehityksen ohjelma hillitsee sellaisten tuotteiden myyntiä, joiden valmistus hävittää metsiä.

EU aikoo korottaa päästövähennystavoitettaan kesään 2020 mennessä. Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) ja WWF kirittävät toimenpiteitä ja vaativat, että päästöjä leikataan vuoteen 2030 mennessä 65 prosentilla vuoden 1990 tasosta. EU on pitänyt esillä mahdollisuutta kiristää päästövähennyksiä 40 prosentista vähintään 50 prosenttiin.

Ilmastotavoitteiden kiristäminen on tarpeen, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen.

Pariisin ilmastosopimuksessa maat sitoutuivat toimittamaan YK:lle nykyistä kunnianhimoisemmat ilmastotavoitteet vuodelle 2030 viimeistään ensi vuoden marraskuun Glasgow'n ilmastokokoukseen mennessä.

Ympäristöjärjestöt kiittelevät tänään keskiviikkona julkaistua Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal). SLL:n mukaan ohjelmassa on hyviä ehdotuksia esimerkiksi metsien ja maatalouden suhteen. Ohjelma kannustaa kehittämään EU-lainsäädäntöä, jotta metsäkato ja metsien tilan heikentyminen saadaan poistettua kuluttamiemme tuotteiden tuotantoketjuista.

“Yritysvastuulainsäädäntö olisi tehokas keino auttaa metsiä, sillä kestämätön kulutus on johtanut metsäkatoon ja metsäpaloihin ympäri maailmaa,” sanoo SLL:n suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Järjestön mielestä hyvää on myös se, että EU yrittää saada ensimmäistä kertaa kestävämmäksi koko ruokaketjun tuotannosta kulutukseen. Seuraavaksi suunnitelmiin kaivataan konkretiaa ja sitovuutta.

Lue lisää

Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta voi nousta 70 prosenttiin, ennakoi Sitran selvitys

Komissio pimitti tietoa Pellolta pöytään -strategian vaikutuksista maatalouteen

EU uhkaa leikata maatalouden tuotannosta – tutkimus esittää synkkiä seurauksia Pellolta pöytään -strategialle

Maistuisiko soluista viljelty kotimainen kahvi? Jokusen vuoden kuluttua se voi olla arkipäivää, eikä kahvinystävän tarvitse enää murehtia metsäkadosta