Sitra: Ekologinen jälleenrakennus on 2020-luvun tärkein megatrendi - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Sitra: Ekologinen jälleenrakennus on 2020-luvun tärkein megatrendi

Tärkeimmät tavoitteet ovat ilmaston lämpenemisen ja sukupuuttoaallon ehkäiseminen.
Yksi megatrendi on teknologian sulautuminen lähes kaikkialle. Kuvassa robottibussi Espoossa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Vuodesta 2011 alkaen yhteiskunnan megatrendejä listannut Sitra on julkaissut vuosikymmenen vaihtuessa listan 2020-luvun tärkeimmistä megatrendeistä.

Keskeisimmäksi selvitys nostaa ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyyden. Tässä suurimpana tekijänä on ilmastonmuutos, joka uhkaa nostaa maapallon lämpötilaa 3–4 asteella vuosisadan loppuun mennessä, ellei nopeita muutoksia saada aikaan.

Megatrendillä tarkoitetaan useista ilmiöistä koostuvaa yleistä kehityssuuntaa, joka koskettaa laajasti yhteiskuntaa. Ne tapahtuvat usein maailmanlaajuisella tasolla, ja niiden kehityksen uskotaan jatkuvan samansuuntaisena.

"Yksittäistä megatrendiä olennaisempaa on ymmärtää, mihin laajempaan kokonaisuuteen se liittyy ja miten se linkittyy muihin trendeihin", Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva sanoo tiedotteessa.

Sitran selvityksessä puhutaan ekologisesta kestävyyskriisistä, jossa ilmastonmuutos on vain yksi osa. Käynnissä on myös joukkosukupuutto, joka uhkaa jopa miljoonaa lajia.

Samaan aikaan ylikulutus uhkaa johtaa merkittävään resurssipulaan. Ehtymisuhan alla ovat eri alueilla niin viljelykelpoinen maa, makea vesi kuin jopa rakentamiseen sopiva hiekka.

3–4 asteen lämpenemistä pidetään taas rajapyykkinä, jonka jälkeen ihmisen toimet eivät enää pysty hillitsemään ilmastonmuutosta. Tärkeimmän tavoitteen olisi siis oltava lämpenemisen pysäyttäminen ennen tätä.

Näin suuri muutos johtaisi selvityksen mukaan myös laajamittaiseen ilmastopakolaisuuteen ja nälänhätään, ja joistakin maapallon alueista tulisi elinkelvottomia.

Toiseksi tärkeimmäksi megatrendiksi selvitys nostaa väestön ikääntymisen ja monimuotoistumisen. Suomessa väestö vanhenee, ja väkiluvun odotetaan kääntyvän laskuun viimeistään 2030-luvulla. Työikäisiä on koko ajan vähemmän suhteessa lapsiin ja eläkeikäisiin.

Myös globaalit muuttoliikkeet vaikuttavat väestörakenteeseen. Ihmiset ympäri maailmaa muuttavat maalta kaupunkeihin ja maasta toiseen. Myös Suomeen suuntautuvan maahanmuuton ennakoidaan lisääntyvän.

Muut kolme megatrendiä ovat vallankäytön verkostoituminen, talousjärjestelmän murros ja teknologian sulautuminen lähes kaikkialle.

Trendit ovat eri puolilla maailmaa samansuuntaisia, mutta eivät identtisiä. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa väestö kasvaa yhä ikääntymisestä huolimatta. Samaan aikaan taloudellinen eriarvoisuus lisääntyy ja poliittiset näkemyserot kärjistyvät.

Aasiassa Kiina jatkaa voimakasta kehitystä, sen talous kasvaa ja valta lisääntyy. Aasiassa on myös alueita, jotka tulevat selvimmin kärsimään ilmastonmuutoksen aiheuttamista sään ääri-ilmiöistä kuten tulvista, kuivuudesta ja nousevasta merenpinnasta.

Lue lisää

Sitra vastaa

Turpeesta nousi outo kesäkohu

Sitra on valmis kieltämään turpeen käytön jopa lailla

Sitra haluaa lopettaa turpeenkäytön – Kauppapuutarhaliitto: Jos kasvuturve ajetaan alas, katastrofi käsillä