Viimeiset viisi vuotta olivat ennätyslämpimiä – hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa yhä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Viimeiset viisi vuotta olivat ennätyslämpimiä – hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa yhä

Huomattavin lämpötilannousu on tapahtunut arktisella alueella.
Ari Ahlfors
Viime vuosi oli Euroopassa mittaushistorian lämpimin.

Vuosi 2019 oli maailman mittaushistorian toiseksi lämpimin ja Euroopan lämpimin. Ylipäätään vuosikymmen 2010–2019 oli lämpimin ja erityisesti viimeiset viisi vuotta ennätyksellisen lämpimiä. Tiedot on julkaissut ilmastonmuutospalvelu Copernicus Climate Change Service (C3S). Sen tekemät mittaukset ovat maailmanlaajuisesti kattavimmat.

Vuosi 2019 oli lähes 0,6 astetta lämpimämpi kuin vuosien 1981–2010 keskiarvo. Mittaushistorian lämpimin vuosi oli 2016, jolloin lämpötila oli keskimäärin 0,04 astetta korkeampi kuin viime vuonna.

Huomattavin lämpötilannousu verrattuna vuosien 1981–2010 keskiarvoon tapahtui Alaskassa ja arktisella alueella. Useimmat maa-alueet olivat keskimääräistä lämpimämpiä, etenkin Itä- ja Etelä-Eurooppa sekä eteläinen Afrikka ja Australia. Sen sijaan Kanadan keski- ja kaakkoisosissa vuotuiset lämpötilat olivat keskimääräistä alhaisemmat.

Kuukausissa on paljon eroja. Viime vuoden ennätyslämmin joulukuu oli yli 0,7 astetta lämpimämpi kuin joulukuun keskiarvo vuosina 1981–2010.

Ilmastonmuutosta hillitsevistä toimenpiteistä huolimatta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa edelleen. Palvelun tiedoista erottuvat vuodet, jolloin hiilidioksidia on vapautunut poikkeuksellisen paljon. Esimerkiksi vuonna 2015 metsäpalot muun muassa Indonesiassa sekä hiilen keskimääräistä vähäisempi sitoutuminen kasvillisuuteen kasvattivat hiilidioksidin määrää enemmän kuin viime vuonna.

C3S-ilmastonmuutospalvelun ja Cams-ilmakehän seurantapalvelun toteuttaa Euroopan keskipitkän aikavälin sääennusteiden keskus Ecmwf. Seurannassa käsitellään päivittäin miljoonia maa-, meri-, ilma- ja satelliittihavaintoja. Havainnot saadaan useilta alustoilta ja välineiltä sääasemista sääpalloihin ja satelliitteihin. Havaintojen yhdistämiseksi käytetään huipputeknistä tietokonemallinnusta, samaan tapaan kuin sääennusteiden laatimisessa.

Palvelu tuottaa myös tietoa hengitysilman laadusta. Tiedot auttavat päättäjiä, organisaatioita ja yksilöitä tekemään tietoisia valintoja ilmastonmuutoksen lieventämiseksi.

Lue myös:

Viime vuonna metsäpalot nielivät ainakin Suomen metsien kokoisen alueen – tutkijan mukaan metsien hoidon ja käytön puute kiihdyttää paloja

Lue lisää

Valtaosa jääkarhuista kadonnee vuosisadan loppuun mennessä, jollei kasvihuonekaasupäästöjä saada kuriin

Vuosittaiset metaanipäästöt ovat entistä suuremmat – ilmakehässä on 2,6-kertaisesti metaania verrattuna esiteolliseen aikaan

Kesäkuu oli ennätyslämmin – eniten hellepäiviä kuuteen vuosikymmeneen

Evan kysely: Talouskriisi nousi suomalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi, pandemiat jäivät toiseksi