Löytyisikö raaka-aineiden käytön verotuksesta tai hiilimerkinnästä tehoja ilmastotaistoon? - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Löytyisikö raaka-aineiden käytön verotuksesta tai hiilimerkinnästä tehoja ilmastotaistoon?

Kestävyyskriisin kuriin saaminen vaatii Mari Pantsarin mukaan nyt ison mittaluokan muutoksia ja rohkeita keskustelun avauksia.
Jarkko Sirkiä
Mari Pantsar kannustaa ennakkoluulottomaan ajatteluun ja rohkeisiin avauksiin.

Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teemaa vetävä Mari Pantsar kaipaa kestävyyskriisin kuriin saamiseksi yhteiskunnan ja talouden peruskorjausta pintaremontin sijaan.

Hänen mielestään julkinen keskustelu pyörii pitkälle pienen pinta­remontin ympärillä.

"Kannattaako lentolipuille asettaa vero? Pitääkö taloyhtiöiden asentaa sähköautojen latauspisteitä? Miten vähennetään kertakäyttöisiä muovipusseja?", Pantsar listaa kolumnissaan MT:ssa.

"Tarvitaan kuitenkin aivan eri suuruusluokan muutoksia, jotta eläisimme kansakuntana siivosti jättämättä laskua naapureille tai lapsillemme."

Keskustelua virittääkseen Pantsar nostaa esiin ajatukset raaka-aineen käytön verotuksesta, jota Suomessa ei ole juurikaan.

"Jos uusiutumattomille luonnonvaroille asetettaisiin vero, se ohjaisi tehostamaan käyttöä ja valitsemaan uusiutuvia vaihtoehtoja."

Säästyvät miljardit voisi pohdinnan mukaan kohdentaa esimerkiksi yritysten yhteisöveron alentamiseen. "Ympäristöä säästävät yritykset voittaisivat merkittävästi – ja ympäristöä kuormittavat yritykset saisivat vahvan kannustimen hakea kestävämpiä ratkaisuja."

Kuluttajan valintoja Pantsar helpottaisi tuotteiden hiilijalanjälkimerkinnällä sekä liikennevaloilla, jotka ohjaisivat suosimaan vihreää, harkitsemaan keltaista ja välttämään punaista.

"Pitäisikö esimerkiksi tuotteiden tuonti luonnonmetsiä tuhoavista maista kieltää? Tai kannattaisiko mainonnalle asettaa haittavero?", hän pohtii vielä.

Olennaisinta on Pantsarin mielestä valmiiden ratkaisujen sijaan se, että rohjetaan ajatella oikeassa suuruusluokassa, kuten pääministeri Marin teki nostaessaan 4-päiväisen työviikon keskusteluun.

"Pintaremontin sijaan tarvitsemme nyt peruskorjausta. Rohkeiden avausten tekijöitä kannattaakin moittimisen sijaan kiittää – ja esittää tarvittaessa itse parempia ratkaisuja."

Kolumnin kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä: Pintaremontin sijaan peruskorjaus

Lue lisää

Sitra SLL:n äänitorvena turvetta vastaan

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"

Talous ja työllisyys ovat kestävän elvytyksen ytimessä

Kriiseille rakennettu kansakunta