Maailman metsäpalojen syöpävaaralliset savut heikentävät ilmanlaatua ja sulattavat jäätiköitä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Maailman metsäpalojen syöpävaaralliset savut heikentävät ilmanlaatua ja sulattavat jäätiköitä

Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukset pienhiukkasten pitoisuuksista ylitetään useilla mantereilla.
Kari Salonen
Metsäpaloista peräisin oleva musta hiili kulkeutuu jäätiköille. Aurinko lämmittää tummentunutta pintaa ja sulaminen kiihtyy.

Maasto- ja metsäpalojen synnyttämät savut sisältävät runsaasti karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia yhdisteitä, jotka kulkeutuvat pitkien matkojen päähän.

Ilmatieteen laitos tiedottaa satelliittihavainnoista, jotka näyttävät, kuinka Australiasta peräisin oleva savu on kiertänyt täyden kierroksen maapallon ympäri.

Australian paloista peräisin oleva musta hiili, tuhka ja pöly kulkeutuvat muun muassa Uuden-Seelannin jäätiköille tummentaen niiden lumi- ja jääpintoja. Jäätiköiden sulaminen kiihtyy, mikä voimistaa ilmastonmuutosta.

Maastopalot ja niiden aiheuttama kuumuus ovat synnyttäneet paloalueille myös voimakkaita nousevia ilmavirtauksia. Niiden mukana savu on päässyt leviämään ylempään ilmakehään, stratosfääriin asti.

“Satelliittimittauksissa savuja on havaittu eteläisen Tyynenmeren päällä jopa 15–18 kilometrin korkeudessa, mikä on harvinaista. Savut ovat myös kulkeutuneet ylempänä ilmakehässä epätavallisen pitkiä matkoja eteläisellä pallonpuoliskolla”, kertoo ryhmäpäällikkö Seppo Hassinen Ilmatieteen laitokselta.

Afrikassa ja Amazoniassa esiintyy myös laajoja ihmisten aiheuttamia maastopaloja. Afrikan paloista savu on levinnyt Atlantin ylle. Amazonian paloista peräisin oleva savu heikentää puolestaan ilmanlaatua Meksikossa ja eteläisessä USA:ssa.

“Amazonian maastopaloista peräisin oleva musta hiili ja pöly ovat myös nopeuttaneet Andien vuoristossa Etelä-Amerikassa jäätiköiden sulamista, mikä voi lyhentää satokauden pituutta”, kertoo tutkija Outi Meinander Ilmatieteen laitokselta.

“9. tammikuuta tehty leviämismalli osoittaa, että Maailman terveysjärjestö WHO:n suositukset pienhiukkasten pitoisuuksista ylitetään useilla mantereilla”, kertoo tutkimusprofessori Mikhail Sofiev Ilmatieteen laitokselta.

Lue myös:

Viime vuonna metsäpalot nielivät ainakin Suomen metsien kokoisen alueen – tutkijan mukaan metsien hoidon ja käytön puute kiihdyttää paloja

Australian palojen karu seuraus - koaloista voi tulla erittäin uhanalainen laji

Brasilian sademetsien tuho lisääntyi viime vuonna 85 prosenttia – tuhoutunut ala suurin viiteen vuoteen

Lue lisää

Raportti: Australiassa tulee varautua viime maastopalokautta pahempiinkin paloihin

Tuntsan valtavalla paloalueella Sallassa hakataan nyt 60 vuoden jälkeen ensiharvennuksia – korkeimmat kohdat ovat metsittyneet huonosti

Ranskassa kymmeniä evakuoitiin metsäpalon tieltä – sata pelastajaa sammutustöissä

Ulkomaiset mediat: Brasilian metsäpalot voivat yltyä pahemmiksi kuin viime vuonna – katso kuvat ja video roihuista