Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ympäristö

Lohisaaliit paranivat merellä ja joella

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF

OULU (MT)

Lohisaaliit Tornionjoella ovat tänä vuonna noin kaksinkertaiset viime vuoteen verrattuna. Tutkija Tapani Pakarinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta (Rktl) sanoo, että saalismäärä saattaa nousta jopa suuremmaksi kuin vuonna 2008, jolloin saatiin erinomainen 11 000 lohen saalis.

Perämeren pohjukassa Iin Kuivajoen ja Tornionjoen välillä saalis nousi noin puolitoistakertaiseksi. Lohia saatiin päättyneellä kaudella 18 000 kappaletta ja viime kesänä 13 000 kappaletta.

Pelkästään Tornionjokisuulla pyydetään lohta yhtä paljon kuin Tornionjoella yhteensä, kun lasketaan mukaan myös Ruotsin puolen pyynti.

Koko Pohjanlahden saalismäärä jäi 36 000 loheen, sillä Suomen lohikiintiö pieneni. Pyynti lopetettiin jo viikon 31 lopussa. Ruotsi lopetti oman lohen pyyntinsä lähes kuukautta aikaisemmin.

Näyttäisi siltä, että lohi pääsee nyt entistä paremmin nousemaan kutujokiinsa. Tutkija varoo kuitenkin antamasta suosituksia siitä, olisiko merikalastuksen rajoituksia jatkettava tai kiristettävä.

”Se on poliittinen päätös, ja tutkimuksen tehtävä on antaa vain tietoa päätösten pohjaksi.”


Pyynnin rajoitus merellä saattaa selittää osan hyvistä jokisaaliista, mutta kaikkea se ei selitä.

Pakarinen toteaa, että lohta on myös palannut merivaellukseltaan Pohjanlahteen nyt todennäköisesti enemmän kuin aikaisemmin. Lisäksi sen vaellus alkoi aikaisemmin kuin ennen, joten suurempi osa kaloista pääsi kotijokiinsa ennen merikalastuksen aloittamista.

Pakarinen arvelee, että myös poikasten selviytyminen merimatkalla on parantunut. Kuinka paljon ja mistä se johtuu, ei vielä tiedetä.

Vaelluskalan poikasista selviää hyvin pieni osa takaisin kotijokeensa, ja osuus on vähentynyt vuosi vuodelta. Nyt suunta olisi siis muuttumassa.

Pentti Pasanen Lapin elykeskuksesta pitää merikalastuksen rajoituksia Itämerellä suurimpana syynä lohisaaliiden kasvulle.

”Ruotsi ja Suomi ovat painostaneet EU:n komissiota puuttumaan Puolan harjoittamaan ylikalastukseen ja tämä on tuottamassa tuloksia.”

Pakarinen näkee saman syy-yhteyden mutta ei ole varma, miten suuret vaikutukset ovat olleet.

”Me emme tiedä, kuinka paljon Puola on ylittänyt kiintiönsä, emmekä tiedä sitäkään, kuinka paljon ylitystä on saatu rajattua.”

Se on kuitenkin varmaa, että Puolan kalastusta valvotaan nyt entistä paremmin. Puolan viranomaisille on annettu koulutusta, ja Euroopan kalastuksenvalvontavirasto on ottanut Itämeren lohenkalastuksen yhteisvalvontansa piiriin. JOUKO RÖNKKÖ

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF
Lue lisää

Kovaa tuhoa – kirjanpainajat tuhonneet Ruotsin kuusikoita vuoden 2018 jälkeen yhteensä enemmän kuin kuusta hakataan Suomessa vuodessa

Ruotsiin valittiin ensimmäinen naispääministeri – Magdalena Andersson nousee maan johtoon

Uutistoimisto TT:n lähteet: Ruotsin hallitusneuvottelut epäonnistuivat

Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluekokous alkaa, kokouksessa valitaan Löfvenin seuraaja