Susi tappoi kaksosvasikat laitumelle – Antti Toija: "Karja säikähti pitkäksi aikaa, eläinten käyttäytyminen muuttui arvaamattomaksi" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Susi tappoi kaksosvasikat laitumelle – Antti Toija: "Karja säikähti pitkäksi aikaa, eläinten käyttäytyminen muuttui arvaamattomaksi"

Suden käynti laitumella säikäyttää karjan perusteellisesti, kertoo lihakarjatilallinen Antti Toija Kauhajoelta. Yksi tai useampia susia vieraili Toijan tilan laitumella viime syyskuussa ja tappoi vastasyntyneet kaksosvasikat.
Johannes Tervo
"Nyt nämä ovat jo ennallaan", Antti Toija sanoo rauhallisesta lihakarjastaan. Toisin oli viime syksynä, kun susi tai sudet olivat vierailleet laitumella. "Karjan arvaamaton käytös jatkui pitkään."

"Karjan poikimiskausi oli alkamaisillaan. Yksi emolehmä ehti poikia laitumelle kaksosvasikat, jotka päätyivät suden tai useamman suden suuhun", maanviljelijä Antti Toija kertaa viime syksyn tapahtumia.

Toijan karja laidunsi lähellä tilakeskusta Kantokylässä, josta on maanteitse matkaa Kauhajoen kaupungin keskustaan vajaat viisi kilometriä.

"Tarkastin laitumen keskiviikkona 18.9. Silloin kaikki oli vielä hyvin. Tapetut vasikat löytyivät torstai-iltana 19.9."

Karja oli laitumella, joka rajautuu jokeen. Ilmeistä on, että susi tai sudet tulivat laitumelle kapeikon yli.

"Laidunkausi päättyi siihen melkein koko karjan osalta."

Tavallisesti rauhallinen lihakarja käyttäytyi arvaamattomasti vielä pitkään, vaikka se oli siirretty tilakeskuksen suojiin.

Normaalioloissa karja ei häiriinny hoitajista. Susien laidunkäynnin jälkeen oli toisin.

"Karja stressaantui ja vauhkoontui", Antti Toija kertoo.

Karjan joukossa piti liikkua tosi varovaisesti.

"Liikkuminen eläinten lähistöllä saattoi laukaista potkurefleksin. Tapaturmien riski oli iso. Karja oli kaikin tavoin tavallista vaikeammin hallittavissa", Toija muistelee.

Syyskuun ja lokakuun vaihteessa alkava poikimiskausi kestää kuutisen viikkoa. Koko poikimiskauden ja vielä sen jälkeen karja käyttäytyi toisin kuin tavallisesti.

Sudet kävivät Toijan tilan laitumella aikana, jolloin aikuiset sudet opettavat pentuja saalistamaan. Vastasyntyneet vasikat olivat susille helppo saalis.

”Riistamiesten mukaan susi vainuaa poikineen lehmän ja sen vasikan otollisissa olosuhteissa jopa 20 kilometrin päästä", Toija kertoo.

"Veren haju houkuttelee sudet paikalle."

Viimesyksyinen käynti ei ollut ensimmäinen susien vierailu Toijan tilalla.

"Viime keväänä lastasin kuljetukseen vasikoita. Ne lähtivät jatkokasvatukseen toiselle tilalle", Toija kertoo.

Lastauksesta ei meinannut tulla yhtään mitään. Eläimet potkivat, hyppivät aitojen yli ja riehuivat muutenkin hallitsemattomasti.

"Mietin syytä vasikoiden käyttäytymiseen. Pohdin, teenkö jotakin väärin."

Vasta jälkeenpäin Toija kuuli, että lastausta edeltävänä iltana kaksi sutta oli juossut tilakeskuksen läheisellä pellolla.

"Se oli syy, miksi vasikat olivat aivan vauhkoina."

Toija kertoo myös tapauksen kesältä 2017.

"Tulin pellolta, söin iltapalaa – tai yöpala se oli, puoltayötä mentiin. Keittiössä rupesin ihmettelemään laitumelta kuuluvaa jytinää, se oli kovempi kuin hevoslauman ravin ääni kilpailuissa."

Toija meni ulos ja näki, kuinka eläimet kiersivät vauhkoina laidunta.

"Sytytin pihattoon valot, jotta se houkuttelisi eläimiä rauhoittumaan suojaan. Ei vaikuttanut mitään, parisatapäinen karja jatkoi menoaan usealla eri laitumella."

"Sillä kertaa syy eläinten käyttäytymiseen jäi selvittämättä. Veikkaan, että vauhkoontuminen johtui susista."

Antti Toija
Tapetuista kaksosvasikoista toinen oli sonni. Toisen sukupuoli jäi arvoitukseksi, sillä vasikka oli syöty melkein kokonaan.
Lue lisää

Riistakamera tallensi tilanteen Nivalassa: Hirviemä yrittää suojata kaksosvasoja susilta

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna

Susi Virossa ja Suomessa

"Harvinainen tapaus", sanoo poliisi – Oulun seudun susikanta pieneni yhdellä yksilöllä lauantaiyönä