Ympäristö

Video: Etsijäkoirat auttavat metsäpaloista kärsiviä koaloita – 6 000 hehtaarin paloalue savuaa vielä kaksi kuukautta katastrofin jälkeenkin

Koirat selvittävät, kuinka moni eläin on selvinnyt paloalueella hengissä.
WWF Australia/ Veronica Joseph
Englanninspringerspanielit Taz ja Missy on koulutettu jäljittämään koaloita niiden ulosteiden perusteella.

Australiassa erityiskoulutuksen saaneita koiria käytetään etsimään eloonjääneitä koaloita, jotta niiden kunto voidaan tarkastaa ja niille voidaan jättää juomavettä. WWF kertoo, että esimerkiksi Queenslandin osavaltiossa etsijäkoirat löysivät kahdessa päivässä seitsemän elossa olevaa koalaa palaneesta metsästä.

Etsijäkoirat, kuten englanninspringerspanielit Taz ja Missy on koulutettu jäljittämään koaloita niiden ulosteiden perusteella. Tällä viikolla koirat etsivät eläimiä Southern Downsin alueelta, jossa metsäpalot aiheuttivat tuhoa jo kaksi kuukautta sitten. Koirat ovat etsintätyössä nopeita.

Vaikka etsintäpaikan paloista on kulunut jo kaksi kuukautta, osa puista savuaa yhä.

”Ensimmäisenä etsintäaamuna koirat löysivät nopeasti tuoretta koalan ulostetta, ja kun katsoimme ylös, näimme koalan poikasensa kanssa puussa. Ne olivat hyväkuntoisen oloisia”, ekologi Olivia Woosnam kertoo.

Hän johtaa koaloiden etsintätyötä koirien avulla. Etsijätyötä rahoittavat WWF ja australialainen huonekaluyritys Koala.

Kahden ensimmäisen etsintäpäivän aikana koirat löysivät yhteensä seitsemän koalaa, joista osa vaikutti kärsivän nestehukasta. Koirat löysivät lisäksi todisteita muistakin elossa selvinneistä koaloista. Veden puute on vakava ongelma henkiin jääneille villieläimille.

”Tällä alueella koko eukalyptuspuiden latvusto ei ole onneksi palanut, joten koaloilla on jonkin verran ruokaa ja mahdollisuus selvitä täällä. Kun löydämme elossa olevia koaloita, jätämme vesipisteitä niille puiden alle”, Woosnam kertoo.

WWF Australian ohjelmapäällikkö Stuart Blanch kertoo, että WWF Australia on ohjannut tähän mennessä yli puoli miljoonaa euroa hätäapuvaroja villieläinten pelastamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Etsijäkoiraprojekti on osa tätä työtä. Myös suomalaiset ovat lahjoittaneet varoja Australiaan.

”Olemme todella kiitollisia kaikille tukijoillemme eri puolilla maailmaa. Heidän ansiostaan koaloiden pelastaminen on nyt mahdollista”, Blanch kertoo.

Lue lisää