Ympäristö

Merituuli voi kattaa 18-kertaisesti maailman sähköntarpeen – Raportin mukaan Kiina ja Intiakin voisivat pyöriä pitkälti merituulella

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n tuoreen raportin mukaan merituulella voitaisiin kattaa maailman sähköntarve jopa 18-kertaisesti.
Jaana Kankaanpää
”Merituulivoimankaan rakentaminen ei ole riidatonta."

Merituulen osuus maailman sähköntuotannosta on tällä hetkellä vaatimattomat 0,3 prosenttia, vaikka tuotannon kasvu vuosina 2010–2018 olikin 30 prosenttia. Asiasta kertoo Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n tuore raportti.

”Kukaan ei tietysti ole aikeissa rakentaa merituulivoimaa 18-kertaisesti yli maailman sähköntarpeen, mutta yksi EU:n tavoitteista on saavuttaa 1,5-kertainen määrä. Se merkitsisi, että Eurooppaa saa sähköstään kolmasosan merituulesta vuonna 2050”, tutkija John Olav Tande sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Tanden mukaan luvut pohjaavat perusteellisiin tuuliolosuhteiden ja -alueiden analyyseihin merialueilla.

Euroopassa merituulen potentiaali on juuri ennen joulua ilmestyneen raportin laskelmien mukaan kymmenkertainen sähköntarpeeseen verrattuna. Yhdysvalloissa – Alaska ja Havaiji pois lukien – merituuli voisi vuonna 2040 kattaa sähkön tarpeen kaksinkertaisesti. Kiinassa ja Intiassa sähkö saataisiin tuolloin likimain kokonaan merituulesta.

Tutkija Tande perustelee tuulivoiman rakentamista merelle väestönkasvulla, joka vaatii lisää energiaa ja lisää rakennusmaata. Maalle sijoitetut energialähteet – tuulivoima mukaan lukien – vievät alaa asunto- ja muulta rakentamiselta.

Merituulivoiman rakentamisella voitaisiin ehkäistä myös ristiriitoja, joita tuulivoiman rakentaminen jo nyt on aiheuttanut esimerkiksi eri puolilla Eurooppaa.

”Merituulivoimankaan rakentaminen ei ole riidatonta. Niinpä sen on tapahduttava kalasto, linnusto, kalastus ja muut toiminnot huomioon ottaen, Tande sanoo.

Jo nyt niin Norjassa kuin Skotlannissakin kalastuselinkeino kavahtaa tuulivoiman rakentamista merelle. Skotlannissa kalastusjärjestö SWFPA moittii, ettei kaupallisen kalastuksen ja tuulivoimapuistojen rinnakkainelosta ole hyviä kokemuksia.

Lue lisää

Energia- turpeen alasajo vähentää hiilinieluja

Energiajärjestö: Öljyn kysyntä ylittää pandemiaa edeltävän tason ensi vuonna

Itä-Suomi jää väliin

Tuulivoimayhtiö tunkeutui yksityismaille