Ympäristö

Äitiä ja vauvaa seuranneesta sudesta annettu lopettamismääräys raukesi – Pohjanmaan poliisi: "Tarve mahdolliseen lopettamiseen arvioidaan kokonaan uudelleen"

Poliisin antama suden lopettamismääräys on rauennut Kauhajoella. Lopettamismääräys koski sutta, joka seurasi ihmisiä näiden kotipihaan asti Kauhajoen Hangaskylän Haukanperällä. Tapaus sattui loppiaissunnuntaina.
Markku Vuorikari
Kauhajoella ihmisiä seuranneesta sudesta annettu lopettamismääräys on rauennut. Kuvan susi ei liity tapaukseen – se on kuvattu Ähtärin eläinpuistossa.

”Tuolloin tehty lopettamismääräys raukesi viime maanantaina. Uutta arviota suden lopettamisesta ei ole tehty”, kertoo komisario Pauli Latvanen, joka toimii yleisjohtajana Pohjanmaan poliisin tilannekeskuksessa.

Nyt poliisi seuraa tilannetta.

”Tarve mahdolliseen lopettamiseen arvioidaan kokonaan uudelleen eläimen käyttäytymisen, pihakäyntien sekä muiden havaintojen perusteella – jos jotakin uutta ilmenee.”

Mahdolliset susihavainnot poliisi pyytää ilmoittamaan paikallisille suurpetoyhdyshenkilöille, jotka tekevät kirjaukset Tassu-järjestelmään.

”Tassu-järjestelmän merkinnät ovat suuressa arvossa, kun poliisi arvioi, onko uuden lopettamismääräyksen antaminen aiheellista”, Latvanen sanoo.

Loppiaissunnuntaina susi seurasi Kauhajoella naista, joka oli ulkoilemassa vauvansa kanssa.

”Sehän oli aivan poikkeuksellinen tilanne, että susi seurasi ihmisiä pihamaalle asti", Latvanen sanoo.

"Poliisi arvioi tuolloin, että ihmisarkuutensa menettänyt susi on vaaraksi ihmisten hengelle ja terveydelle. Siksi lopettamismääräys annettiin.”

Tammikuu on ollut Pohjanmaan maakunnissa melkein lumeton aivan näihin päiviin asti.

”Jälkihavaintoja eläimistä ei ole juurikaan kertynyt. Nyt lunta on maassa ja lisää tulee koko ajan, joten havaintoja saataneen enemmän.”

Poliisi pyysi apua suden lopettamiseksi suurriistavirka-avun (SRVA) aktiiveilta.

”Tämä on normaali käytäntö. Poliisilla ei itsellään ole mahdollisuuksia eikä resursseja lopettamismääräyksen täytäntöönpanoon.”

”Siksi turvaudumme paikallisten asiantuntijoiden eli SRVA-henkilöstön ja metsästäjien apuun”, Latvanen kertoo.

Lue lisää:

Äitiä ja vauvaa seurannut susi jatkaa pihakäyntejään Kauhajoella – "Poliisin antama lopetuslupa on voimassa, metsästäjät ovat valmiina"

Lue lisää