Kaatosateet ovat sammuttamassa Australian maastopaloja, nyt vaarana tulvat - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Kaatosateet ovat sammuttamassa Australian maastopaloja, nyt vaarana tulvat

Alkuviikosta Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa alkaneiden sateiden ennustetaan jatkuvan pitkälle ensi viikkoon.
Lehtikuva/AFP
Yli kymmenen miljoonaa hehtaaria maastoa paloi Australiassa.

Australiassa kaatosateet ovat sammuttamassa maassa kuukausikaupalla roihunneita maastopaloja. Alkuviikosta Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa alkaneiden sateiden ennustetaan jatkuvan pitkälle ensi viikkoon. Osavaltiossa oli perjantaina ensimmäistä kertaa liki puoleen vuoteen tilanne, jolloin siellä ei loimottanut yhtään vaaralliseksi luokiteltua metsäpaloa.

"Maastopalokauden selkäranka on nyt eittämättä katkennut. Emme tietenkään halua tulvia, jotka toisivat mukanaan lisää tuhoa, mutta tämä on tervetullutta vaihtelua armottoman kuumaan ja kuivaan säähän", iloitsi osavaltion paloviranomaisten edustaja Shane Fitzsimmons.

Meteorologit ovat varoittaneet Uuden Etelä-Walesia tulvista, sillä joissain osissa osanvaltiota ei ole neljään vuoteen satanut näin paljon.

Australian maastopaloissa on kuollut 33 ihmistä ja yli 2 500 kotia on tuhoutunut. Maastoa on palanut yli kymmenen miljoonaa hehtaaria, ja arviolta miljardi eläintä on kuollut.

Lue lisää

Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Joutsen lensi voimalinjaan ja sytytti peltoa palamaan Tohmajärvellä – pelastuslaitos sammutti palon, joka uhkasi levitä lähellä olleeseen metsään

Australiassa kuuma sää lietsoo jälleen maastopaloja, pääkaupungin lentokenttä suljettiin ensimmäistä kertaa palojen takia

Australian ilmatieteen laitos: Viime vuosi oli ennätyskuuma ja -kuiva