Onko päästöjen kompensointi anekauppaa vai ilmastoteko? Finnwatch kerää rahaa asian selvittämiseksi - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Onko päästöjen kompensointi anekauppaa vai ilmastoteko? Finnwatch kerää rahaa asian selvittämiseksi

Kuluttajat pohtivat, miten kaukomaihin istutettavat metsät säästyvät tulevaisuudessa hakkuilta.
Jaana Kankaanpää
Yhä useampi kuluttaja tutkailee mahdollisuuksia kompensoida lentämisestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Kansalaisjärjestö Finnwatch aikoo selvittää hiilikompensaatiopalveluiden vastuullisuuden. Sitä varten järjestö on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan nimeltä Anekauppaa vai ilmastotekoja?.

Kuluttajat miettivät, miksi eri kompensaatiopalveluiden käyttämät arviot tai laskurit antavat samoista asioista erilaisia päästölukuja, ja miten kaukana toisella puolella maailmaa kompensaation nimissä istutettavat metsät saadaan vuosikymmenten saatossa säästettyä hakkuilta.

"Kompensaatiopalveluista on muodostumassa iso bisnes, jossa ei ole yhteisiä sääntöjä, ja erilaisia hankkeita löytyy laidasta laitaan. Osa toimii vastuullisesti, kun taas osalla saattaa olla kiusaus mennä sieltä, missä aita on matalin", sanoo Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.

Joukkorahoituksen toteutuessa Finnwatch kartoittaa Suomen suosituimmat kompensaatiopalvelut, niiden takana olevan päästölaskennan sekä mahdolliset sertifikaatit. Tarkoitus on myös tutustua joihinkin kohteisiin, joissa päästökompensaatioiden väitetään tapahtuvan.

"Haluamme tietää, miten hankkeissa luvatut päästövähennykset toteutuvat, ovatko ne lisäisiä, eli olisivatko ne toteutuneet muutenkin, ja miten niissä kunnioitetaan paikallisväestön ihmisoikeuksia", Leipola luettelee.

Lue lisää

"On silläkin hinta, jos näitä toimia ei tehdä" – ilmastokartan miljardihinta on suhteessa halpaa hiilisäästöä

Finnwatchin tutkija vapautettiin syytteistä Thaimaan korkeimmassa oikeudessa – syytteet liittyivät ananasmehun vastuulliseen tuotantoon

Kansanedustajat useasta puolueesta tukevat päästökompensaation helpottamista lakimuutoksella

Professori: Yksikään hiilikompensaatioita myyvä palvelu ei ole tieteellisesti luotettava – kotimaiset palvelut pyrkivät hyvään, ulkomaisten joukossa huijareita