Soidensuojelu etenee: Valtio osti Vapolta 700 hehtaaria soita, joista yksi on erityisen tärkeä riekolle - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Soidensuojelu etenee: Valtio osti Vapolta 700 hehtaaria soita, joista yksi on erityisen tärkeä riekolle

Vapo on myynyt seitsemässä vuodessa suojeltavaksi lähes 4 800 hehtaaria.
Vapo Oy
Kiuruvedellä sijaitseva Saarisuo on 98 hehtaarin kokoinen aapasuo, jonka reunat ovat tiuhaan ojitettuja. Saarisuon alueelta ja läheisyydestä suojeltiin kaupan myötä yhteensä noin 160 hehtaaria.

Valtio on ostanut Vapo Oy:ltä 700 hehtaaria luonnon monimuotoisuudelle arvokkaita soita Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pirkanmaalta.

Kauppa on osa ympäristöministeriön Helmi-ohjelmaa, jonka tavoitteena on suojella vuoden 2023 loppuun mennessä 20 000 hehtaaria soita.

Omistajaa vaihtaneista soista noin 180 hehtaaria sijaitsee Pihtiputaalla. 160 hehtaaria Kiuruvedellä ja 130 hehtaaria Virroilla. Lisäksi kauppaan sisältyy suoalueita Karstulasta ja Kyyjärveltä.

"Suojeltuja soita tarvitaan niillä asuvien lajien parhaaksi. Soidensuojelu on myös ilmastoteko, sillä luonnontilaiset suot toimivat hiilinieluina ja -varastoina”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo tiedotteessa.

Helmi-ohjelma on vasta aluillaan. Ensimmäinen osto siihen tehtiin viime marraskuussa, kun 244 hehtaarin kokoinen Juuan Haukisuo suojeltiin.

Valtionyhtiö Vapo on myynyt valtiolle vuodesta 2012 alkaen soita suojeltavaksi lähes 4 800 hehtaaria.

”Kun suojeluun soveltuvia kohteita löytyy, olemme aina valmiit keskustelemaan kohteiden suojelusta valtion kanssa”, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka kertoo.

Lisäksi turveyhtiö ilmoittaa lisäävänsä monimuotoisuudelle tärkeiden kosteikkojen rakentamista.

Nämä suot suojeltiin

  • Nyt ostettujen soiden joukossa on muun muassa uhanalaisen riekon pesimäsuo Kyyjärvellä. 77 hehtaarin kokoinen Kotineva kytkeytyy laajaan Saarisuo-Valleussuon suojelukokonaisuuteen.
  • Pihtiputaalla sijaitsevasta Mörninsuosta on kaupan myötä suojeltu valtaosa, 118 hehtaaria. Vetisellä aapasuolla kasvaa useita silmälläpidettäviä ja alueellisesti uhanalaisia kasvi- ja sammallajeja, kuten näyttävä suopunakämmekkä. Eteläiseksi aapasuoksi Mörninsuo on poikkeuksellisen vetinen.
  • Pihtiputaalta suojeltiin myös linnustolle tärkeä 60 hehtaarin Lehmisuo.
  • Karstulassa sijaitsevasta Lehtomäensuosta suojellaan 130 hehtaaria. Suolla tavataan useita uhanalaisia lintulajeja.
  • Kiuruvedellä sijaitseva Saarisuo on 98 hehtaarin kokoinen aapasuo, jonka reunat ovat tiuhaan ojitettuja. Saarisuon alueelta ja läheisyydestä suojeltiin kaupan myötä yhteensä noin 160 hehtaaria.
  • Virroilla sijaitsevasta, ojittamattomasta ja Natura-alueeseen rajautuvasta Matolamminnevasta suojeltiin noin 130 hehtaaria.

Lue lisää

Vapon Ilomantsin aktiivihiilitehdas avattiin – lisää tehtaita on luvassa, mutta ne voivat mennä ulkomaille

Vapon Tempakka: Investoinnit menevät Ruotsiin tai Viroon, jos turpeen kohtelu ei muutu – työryhmä ehdottaa turveveron kolminkertaistamista

Turvetavoite täyttyi helposti, vaikka yrittäjiä yhä vähemmän – turpeen käyttö supistuu rajusti

4H-liitto osti Vapo Oy:ltä 309 hehtaaria maata metsitettäväksi