Etelämantereella mitattiin ensi kertaa yli 20 astetta– tutkija muistuttaa, että yksittäisestä lämpötilasta ei voi tehdä suuria päätelmiä - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Etelämantereella mitattiin ensi kertaa yli 20 astetta– tutkija muistuttaa, että yksittäisestä lämpötilasta ei voi tehdä suuria päätelmiä

Etelämantereen keskilämpötilojen nousu on herättänyt huolta, koska mantereen jääpeitteen sulaminen voi kiihdyttää merenpintojen nousua.
Rannikot ovat Etelämantereen lauhkeinta aluetta. Lehtikuva/AFP

Etelämantereella on mitattu ensimmäistä kertaa yli 20 asteen lämpötila. Brasilialaistutkija kertoi torstaina, että Seymourinsaarella yllettiin helmikuun 9. päivänä 20,75 asteeseen.

Antarktiksen aiempi ennätys oli Signynsaarella vuonna 1982 mitattu 19,8 astetta.

Mantereen puolella ei ole vielä päästy yli 20 asteen. Mantereen ennätys on viime viikolla Esperanzan tutkimusasemalla mitattu 18,3 astetta.

Seymourinsaari sijaitsee Antarktiksen niemimaan edustalla. Niemimaan kärki on Etelämantereen pohjoisin osa, jonka ilmasto on mantereen lauhkein.

Lämpötilahavainnosta kertonut brasilialaistutkija Carlos Schaefer sanoi uutistoimisto AFP:lle, että lämpötilasta ei voi tehdä päätelmiä ilmastonmuutoksen suhteen, koska se on vain yksittäinen lämpötilahuippu eikä edusta pidempää trendiä.

Etelämantereen keskilämpötilojen nousu on herättänyt huolta, koska mantereen jääpeitteen sulaminen voi kiihdyttää merenpintojen nousua.

Etelämantereella on parhaillaan kesä, jolloin aurinko paistaa suurimman osan päivästä. Mantereen sisäosissa lämpötila pysyttelee silloinkin enimmäkseen pakkasen puolella, mutta rannikolla on hieman lauhkeampaa.

Maailman kaikkien aikojen pakkasennätys –89,2 astetta mitattiin Vostokin tutkimusasemalla vuonna 1983.

Lue lisää

Etelämantereella mitattiin ensi kertaa yli 20 asteen lämpötila

Tilastot paljastavat: Viime vuosi oli Suomessa liki asteen tavanomaista lämpimämpi

Koneviesti: Tällaista on mekaanikon työ Etelämantereella – Esa Vimpari huolehtii Suomen tutkimusretkikunnan tekniikasta

Alkutalvien keskilämpötila on noussut jo viisi astetta – ennätystuhoisa myrsky mahdollinen myös Suomessa