Vesi tulvii pelloille, Eurassa ja Perniössä vesi uhkaa rakennuksia ja Salossa teitä poikki - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Vesi tulvii pelloille, Eurassa ja Perniössä vesi uhkaa rakennuksia ja Salossa teitä poikki

Sunnuntain runsaat sateet ja ylipäätään vetinen talvi on nostanut vedenkorkeutta niin joissa kuin järvissä, ilmenee Suomen ympäristökeskus Syken kokoamista tiedoista.
Kari Salonen
Perniönjoki tulvii. Kuvituskuva.

Joet voivat tulvia alavimmille pelloille Etelä- ja Pohjanmaalla sekä Satakunnassa ja Uudellamaalla, varoittaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Sunnuntain sateiden jäljiltä joet tulvivat etelä- ja länsirannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Suomen ympäristökeskus Syke ennustaa, että Keravanjoen tulvaraja ylittyy tänään maanantaina.

Myös Vantaanjoki hätyyttelee tulvarajaa Riihimäellä ja Espoonjoki Kirkkojärvellä.

Perniönjoella ja Uskelanjoella vedenkorkeus on noussut lähes kaksi metriä ja vesi voi uhata lähelle rantaa rakennettuja asuntoja Perniössä. Salon seudulla vesi on noussut paikoin katkaisemaan teitä.

Eurajoella vedenkorkeus on tulvarajalla Euran keskustassa ja Säkylän Pyhäjärvi on säännöstelyrajan yläpuolella.

Syken ennusteen mukaan Loimijoki voi nousta viikon takaista huippua korkeammalle ja nostaa samalla Kokemäenjoen vedenkorkeutta Huittisissa ja Porissa.

Pohjanmaan jokien vedenkorkeudet ovat myös nousussa ja voivat nousta keskimääräisten kevättulvahuippujen tasolle.

Leudon ja sateisen talven seurauksena järvissä riittää yllin kyllin vettä koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

Suurista järvistä muun muassa Päijänne ja Keitele ovat jo tyypillisen kevättulvahuipun tasolla. Syke ennustaa, että Päijänne voi nousta tyypillisiä kevättulvia korkeammalle maalis–huhtikuussa.

Myös Saimaalla vesi nousee ajankohtaan nähden harvinaisen nopeasti.

Länsi-Suomessa Lappajärvi ja Pyhäjoen Pyhäjärvi sekä Kymijoen latvojen Kivijärvi ovat poikkeuksellisen korkealla, kuten myös Keurusselkä sekä muut Kokemäenjoen latvaosien järvet.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että maan etelä- ja keskiosassa saadaan tänään sadekuuroja. Huomenna tulee myös räntää. Yöstä alkaen lumi- tai vesisadetta on luvassa myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus on puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Lue lisää

Viileämmät säät ovat vähentäneet sinilevän määrää järvissä

Navakat tuulet rauhoittuvat illan aikana – sää huomenna epävakaa, ukkosiakin luvassa

Metsäpalovaroitukset muuttuivat – nykyisin paloista varoitetaan kolmiportaisella asteikolla

Mikä ihme on säätsunami? Väitöstutkimus osoitti, että niitä esiintyy Suomessa lähes vuosittain