Vakuutusyhtiö: Dennis aiheutti pieniä paikallisia tuhoja etenkin Pohjanmaan rannikolla – näin toimit vahingon sattuessa - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Vakuutusyhtiö: Dennis aiheutti pieniä paikallisia tuhoja etenkin Pohjanmaan rannikolla – näin toimit vahingon sattuessa

Vapaa-ajan asunnon tuhot kannattaa käydä tarkistamassa.
Petteri Kivimäki
Sunnuntain Dennis-myrsky katkoi sähköt yli 10 000 kotitaloudelta. Kuva on MT:n arkistosta.

Sunnuntaisen Dennis-myrskyn aiheuttamat tuhot ovat jääneet hyvin paikallisiksi painottuen Pohjanmaalle. Vakuutusyhtiö LähiTapiola Pohjanmaan korvausjohtajan Åsa Kronlundin mukaan Vaasassa ja sen lähiseuduilla vahinkoilmoituksia on tehty muun muassa kaatuneista puista ja peltikattojen irtoamisista.

"Toistaiseksi on ilmoitettu yksittäisistä vahingoista. Aamulla radiossa kerrottiin, että pelastuslaitoksella on ollut yön aikana nelisenkymmentä tapausta myrskyyn liittyen. Suurin osa vahingoista on koskenut kaatuneita puita, mutta mitään vakavampia vahinkoja ei ole ilmoitettu", Kronlund sanoo tiedotteessa.

Myrskytuulet puhalsivat rajusti erityisesti rannikkoseuduilla Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä. Myrsky katkoi sähkölinjoja katkaisten sähköt yli 10 000 kotitaloudelta.

Puuskainen tuuli jatkuu osassa Suomea myös maanantaina, mikä voi aiheuttaa lisää tuhoja.

LähiTapiolan alueyhtiöt kertovat, että vahinkoja on ilmoitettu hyvin vähän. Vahinkoilmoituksia voi kuitenkin tulla lisää, kun vapaa-ajanasunnoilla on käyty tarkistamassa tilanne.

Myrskyvahingon sattuessa

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
  • Kuvaamisen jälkeen suojaa rakennus lisävahinkojen välttämiseksi. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Sähkölinjoille kaatuneita puita ei kannata raivata itse. Pyydä apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
  • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
  • Vapaa-ajan asunnolla on hyvä käydä tarkistamassa myrskyn aiheuttamat vahingot, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot.
  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastella vahinkoa paikan päällä.
  • Vahinkoilmoituksen voi tehdä helposti verkossa.
  • Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse. Korvauksia on haettava vuoden sisällä vahingosta.
  • Matkavakuutuksesta voi hakea korvausta mahdollisen matkan peruuntumisesta, mikäli myrskyvahinkojen korjaaminen vaatii jättäytymistä vahinkopaikalle.

Lue lisää

Kaksi kuukautta avaruudessa olleen astronauttikaksikon pitäisi laskeutua Floridan edustalle tänään illalla – Isaias-myrsky aiheuttaa kuitenkin haasteita laskeutumisen suhteen

Loppukesästä näyttää tulevan myrskyrintamalla rauhallinen: "Kesän kuumimmat hetket ovat todennäköisesti takanapäin"

Kommentti: Asta-myrsky ei jätä rauhaan – kymmenen vuoden takaiset muistot palaavat aina salaman iskiessä

Tasan kymmenen vuotta Asta-myrskystä – muistatko, miten kesän 2010 rajuilmat riehuivat?