Ympäristö

Lapuanjoki tulvii pelloille, Porissa vesi nousee ja teitä poikki eteläisessä Suomessa

Tulvatilanne on helpottanut maanantaista, mutta monin paikoin hätyytellään edelleen tulvarajoja.
Kimmo Haimi
Saarenjärvi tulvi pelloille maanantaina 17.2.

Viikonvaihteen sateet ovat nostaneet joet tulvimaan Länsi- ja Etelä-Suomessa, kertoo Tulvakeskus.

Pohjanmaalla Lapuanjoki on tulvinut Liinamaassa pelloille ja vesi nousee edelleen. Sen sijaan Kyrönjoki on jo hieman rauhoittunut.

Uudellamaalla Vantaanjoki hätyytteli tulvarajaa Riihimäellä ja Espoonjoki on noussut Kirkkojärvellä syksyn 2017 tulvaa vastaavalle korkeudelle.

Vesi on Uudellamaalla monin paikoin katkaissut teitä: Jokipellontien Vihdin ja Nurmijärven rajalla, Eestinkyläntien Kirkkonummella sekä Käsiksentien Sipoossa ja Porvoossa.

Joissa riittää vettä yllin kyllin myös Lounais-Suomessa.

Loimijoki on noussut hieman viikon takaista huippua korkeammalle. Samalla joki nostaa Kokemäenjoen vedenkorkeutta Huittisissa lähes yhtä korkealle kuin joulukuussa. Tuolloin tulvan alla oli laajoja alueita ja vesi saartoi asuinrakennuksia.

Porissa vesi nousee edelleen mutta on vielä parisenkymmentä senttiä tulvarajan alapuolella. Euran keskustassa Eurajoen aiheuttama tulva alkaa helpottaa. Sen sijaan Säkylän Pyhäjärvi on vielä pitkään säännöstelyrajan yläpuolella, Tulvakeskus arvioi.

Suurista järvistä muun muassa Päijänteen ja Keiteleen vesi saattaa nousta maalis-huhtikuun aikana tulvarajan yläpuolelle. Myös Saimaalla vesi nousee ajankohtaan nähden harvinaisen nopeasti.

Länsi-Suomessa Lappajärvi ja Pyhäjoen Pyhäjärvi sekä Kymijoen latvojen Kivijärvi ovat poikkeuksellisen korkealla, kuten myös Keurusselkä sekä muut Kokemäenjoen latvaosien järvet, Tulvakeskus kertoo.

Lue myös:

Lukijoiden kuvia: Pellot muuttuivat järviksi ja rehupaalit lilluvat vedessä

Lue lisää