LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Auta taantuvaa siiliä talvehtimaan rakentamalla talvipesä

Siilit ovat pulassa, sillä niiden elintila ja ravinto hupenevat. Talvehtimisen voi turvata rakentamalla pesän pihan perukoille.
Siilit talvehtivat mieluusti lehti- ja risukompostikasoissa, mutta myös rakennettu talvehtimispesä on loistava majapaikka. Katso työvaiheet klikkaamalla nuolta kuvan reunassa.

Syksyn koittaessa pihapiirin siilit alkavat etsiä talvehtimispaikkaa. Aikaisemmin monien puutarhojen pihanperiin kuului lehti- ja risukompostikasa, josta siilit löysivät talvehtimispesän. Nykyään pihapiirit ovat siistiytyneet ja puolivillien englantilaispuutarhaidyllien tilalle ovat tulleet lyhyeksi leikatut nurmikot säntillisine istutuksineen.

Muutama vuosikymmen sitten siili oli yleinen pihojen ja puistojen pikkunisäkäs. Laji oli monelle omakotiasukkaalle hämärien kesäiltojen tuhiseva seurattava. Tarjoamalla siilille ruokaa oli mahdollista saada se lähes aina samaan kellon aikaan vierailulle.

Nykyään siili on häviämässä pihoista.­ Useat eri syyt ovat vähentäneet siilikantoja jopa parhaimmista elin­ympäristöistä. Liikennemäärien kasvu on lisännyt siilien liikenne­kuolemia. Lisäksi pihojen siisteys ja ympäristö­myrkyt ovat vähentäneet hyviä elin­ympäristöjä ja ruokailumaita.

Siilien auttamiseksi niille voi tarjota ruokaa sekä hyviä piilo- ja ­talvehtimispaikkoja. Rakentamalla yksinkertaisen talvipesän voi varmistaa siilin turvallisen talvehtimisen.

Näin nikkaroit siilille pesän

Tarvikkeet:

Seiniin 12 kpl 90x450 mm lautaa tai 4 kpl 270x450 mm 12 mm vesi­vaneria.

6 kpl 250 mm rimaa 25x25 mm.

Kattoon 6 kpl 90x500 mm lautaa ja kattohuopaa tai 500x500 mm 12 mm vesivaneria.

Nauloja tai ruuveja.

1. Sahaa 90 mm levyisestä laudasta 12 kpl 45 cm pituista lautaa tai vesivanerista neljä 27 cm levyistä ja 45 cm pituista levyä seinä­tarpeiksi sekä neljä 25 cm pituista riman pätkää. Katon voit tehdä joko vesi­vanerista tai laudasta, joiden pituus on 50 cm ja määrä 6 kpl. Aloita pesän kokoaminen kahdesta seinästä naulaamalla tai ruuvaamalla reunoille rimat.

2. Sahaa pyörösahalla halkaisijaltaan 10–15 cm reikä tulevaan etuseinään noin 15 cm korkeudelle alareunasta. Piirrä suorakulmaa käyttäen oviaukko ja sahaa pala pois seinästä. Jos olet käyttänyt lautaa seinämateriaalina, vahvista rimoilla oviaukko naulaamalla oven sisäpuolelle rimat.

3. Kokoa siilinpesä yhdistämällä kahteen valmiiseen seinämoduuliin laudat/vanerilevyt toi joko naulaamalla tai ruuvaamalla.

4. Asenna katto. Jos olet käyttänyt lautoja kattomateriaalina, kiinnitä kattohuopaa vesikattomateriaaliksi.

5. Vie siilinpesä pihan perälle rauhalliseen paikkaan. Täytä pesä kuivilla lehdillä ja aseta se hieman korkeampaan kohtaan, johon kevään sulamisvedet eivät virtaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Siilille maistuu kissanruoka omakotitalon pihalla – "Syksyllä siilit häipyvät näkyvistä talvea varten tankanneina pulskassa kunnossa"

Nurmet kasvavat tasaisen varmasti – lampaiden laidunkausi aloitettiin Liedossa

Syysöljykasvit ottivat pahasti nokkiinsa hallasta – niiden palautuminen on täysi kysymysmerkki