LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ympäristö

Borrelioosiin rokote ehkä jo lähivuosina

Ainakin 2 000 suomalaista saa borrelioosi-tartunnan vuosittain. Rokotetta borreliaan on yritetty kehittää Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo vuosia.
Jaana Kankaanpää
Puutiainen, punkki. Punkkipinsetit, punkkipihdit. Punkin metsästys.Lääketieteen ja kirurgian tohtori Miikka Peltomaa pyydysti punkkeja.

Rokote borrelioosia eli Lymen tautia vastaan voi olla todellisuutta jo lähivuosina. Amerikkalainen tutkimusryhmä on kokeillut rokotetta 300 ihmisellä, eikä vaarallisia sivuvaikutuksia ole tähän mennessä ilmaantunut, kertoo Aftonbladet.

”Vielä ei tiedetä, kuinka luotettava rokote on, mutta lupaavalta se näyttää”, kertoo infektiotautien dosentti Rolf Gustafsson Karoliinisesta instituutista.

Rokotetta kehittää amerikkalainen lääkeyritys. Gustafsson on seurannut tutkimusta yrityksen tarkkailijana.

Rokotetutkimus jatkuu vuoteen 2015, mihin mennessä 10 000 ihmistä on saanut rokotteen. Gustafssonin mukaan uusi rokote voisi olla markkinoilla vuoden 2018 tietämillä.

Tutkimuksesta kerrotaan brittiläisessä Lancet-tiedelehdessä.

Toista useimmiten punkin levittämää tautia eli puutiaisaivokuumetta vastaan on jo olemassa rokote.

http://www.aftonbladet.se http://www.thelancet.com(13)70110-5/fulltext

Lue lisää

Svenska Dagbladet: Biontechin mukaan erityisesti omikronmuunnosta vastaan kehitetty rokote voi olla valmis jo maaliskuussa

THL: Suomessa on raportoitu 3  223 uutta koronatartuntaa – rokotukset etenevät

Vähäisten rokotusten maa: Suomessa on päästy eroon monista kotieläinten taudeista, joita vastaan ulkomailla on pakko rokottaa – "Monet nautatilat eivät rokota lainkaan”

Yle uutiset: Nuorten ikäluokkien rokottaminen vilkasta – lasten ja nuorten rokotuskattavuus nousussa