Ympäristö

Eläinsuojeluyhdistys kertoo, millaista vahinkoa luontoon jätetyt roskat tekevät eläimille

Yhdistys kehottaa retkeilijöitä pitämään huolta ympäristön siisteydestä ja turvallisuudesta.
Kari Salonen
Harmittoman näköiset roskat voivat olla eläimille kohtalokkaita.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys (HESY ry) ohjeistaa luonnossa retkeileviä pitämään huolta, etteivät eläimet joudu vaaraan roskien vuoksi. Maastoon jääneet jätteet voivat vahingoittaa ja jopa tappaa sekä luonnonvaraisia eläimiä että vapaana kulkevia lemmikkejä.

HESY:n puheenjohtajan Hannele Luukkaisen mukaan jokaisen luontoretkeilijän ja piknikkejä harrastavan tulisi noudattaa mottoa: kaiken mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös sieltä pois.

Monissa ruokapakkauksissa käytettävät muovi- ja kumiosat ovat vaarallisia. Eläimet voivat sotkeutua niihin tai niellä niitä.

Tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat takertua eläinten ruumiinosien ympärille. Tällöin ne voivat hangata ihoa rikki tai jopa kuristaa eläimen.

Pahaa jälkeä saavat aikaan myös kuminauhat, jos ne pääsevät kääriytymään pieneläinten ympärille tai joutuvat niiden nieluun. Tämä voi aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Purukumikin kulkeutuu helposti maastosta eläimen jalkaan ja sitä kautta turkkiin tai höyheniin vaikeuttamaan normaalia liikkumista.

Myös harmittoman näköiset pikkuroskat, kuten karkkipaperit ja puhjenneet ilmapallot, voivat olla vaarallisia. Ne saattavat näyttää eläimille houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä näin ruoansulatuskanavaan.

Luukkainen painottaa, että paukkausjätteet tulee ehdottomasti luonnossa samoillessa laittaa roska-astioihin. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä, vaan ne on tehtävä myös vaarattomiksi. Kuminauhat ja pidikerenkaat on varmuuden vuoksi leikattava poikki ennen jäteastiaan laittamista.

Myös muut roskat, kuten lasi- ja metallijätteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

"Lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit on toimitettava roska-astiaan. Sirpaleet voivat haavoittaa eläimiä ja kanssaretkeilijöitä, samoin metallitölkkien terävät, sahalaitaiset reunat. Ruualta tuoksuva lasi- tai metallipurkki voi jäädä myös kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän. Siksi tyhjät säilykeastiat olisi ennen roska-astiaan laittamista varotoimena huuhtaistava sisäpuolelta ja suljettava tiukasti kannella, jos sellainen on tarjolla", Luukkainen neuvoo.

Luukkaisen mukaan eläimille erityisen vahingollisia ovat hylätyt kalastustarvikkeet. Siimat voivat takertua esimerkiksi lintujen kauloihin, nokkaan ja jalkoihin suosituilla kalastusalueilla. Tällöin ne voivat hangata ihon vereslihalle tai jopa amputoida jalan. Osa linnuista kuolee siimojen ja koukkujen aiheuttamiin vammoihin.

"Lintu ei pysty poistamaan nokallaan jalkaan tai kaulaa tarttunutta siimaa eikä osaa varoa siimoja kävellessään ja ruokaillessaan. Myös vesikasvillisuuteen takertuneet ja rannoille hylätyt uistimet ja ongenkoukut tarttuvat helposti kaulaan, nokkaan tai muualle ruumiiseen linnun ruokaillessa. Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman", hän sanoo. 

Luukkainen painottaa, että siimaroskat ja muut pyyntitarvikkeet tulee korjata pois maastosta heti kalastuksen päätteeksi. Tarpeeton siima kannattaa tehdä vaarattomaksi leikkaamalla se pieniksi paloiksi ennen jäteastiaan laittamista.

Lue lisää

Raskaallakaan metsänsuojelulla ei yksistään hallita luonnon muutosta ja köyhtymistä – "Miten käy pölytykselle tai hiilensidonnalle?"

Retkeilijät työmaiden riesana kansallispuistoissa – osa ei piittaa edes kylteistä ja varoitusnauhoista

Juoksija keräsi viikonlopun aikana seitsemän pussillista roskaa – se on Kaisu Paulannolle valitettavasti aika tavanomainen määrä: "Ei ole oikein, että muut hoitavat take away -paikkojen roskat ja haitat"

Käyttäytymisanalyysi avuksi eläinten koulutukseen