Ympäristö

"Elämän tarkoitus täysin hävinnyt": Ampiaiset ovat ärhäköityneet pesän tyhjetessä toukista

Aikainen kevät on vauhdittanut pesien romahtamista.
LEHTIKUVA
Elämänsä tarkoituksen menettäneet ampiaiset pörräävät nyt kiukkuisina.

Ampiaiset ovat kuukauteen nähden tavallista ärhäkämpiä. Jokavuotinen ilmiö on tänä vuonna pari viikkoa etuajassa lämpimän toukokuun ja viileän kesäkuun vuoksi, selvittää hyönteistutkija Lena Huldén Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta.

Työläisampiaisten ärhäkkyys johtuu Huldénin mukaan siitä, että ampiaispesissä on alettu valmistautua syksyyn. Kesäkuun ja heinäkuun alun viileät säät ovat saaneet ampiaiset luulemaan, että kesä on lopuillaan. Syksyn lähestyessä vanha kuningatar kuolee eikä pesään enää tule uusia toukkia.

"Aggressiivisuus on merkki siitä, että ampiaispesä on romahtamispisteessä. Työläisten elämän tarkoitus on yhtäkkiä täysin hävinnyt, koska pesässä ei enää ole toukkia, joista huolehtia."

Työläisten vaistot ohjaavat niitä keräämään proteiinipitoista ravintoa toukille. Siksi esimerkiksi leikkeleet houkuttelevat niitä. Esimerkiksi oluttuopeista ne sen sijaan etsivät aikuisten ampiaisten tarvitsemia hiilihydraatteja.

Isossa ampiaispesässä voi olla jopa 10 000 työläistä, joiden vietit menevät sekaisin, kun niillä ei enää ole mitään tehtävää.

Lue lisää

Hallituksen etätyösuositus päättyy – suomalainen yritykset ei pidä kiirettä toimistoon palaamisen kanssa

Valko-Venäjä pidätti Venäläisiä palkkasotilaita – maltillinen alkoholin kulutus erotti palkkasotilaat tavallisista venäläisturisteista

Tanska suosittelee kasvomaskia julkisissa kulkuvälineissä

Olympiastadionin remontin loppulasku oli yli 300 miljoonaa euroa