Ympäristö

Evira maastoon levitettävästä rokotteesta: Pakkaus on koiralle vaarallisempi kuin itse rokote

Rokotteen levittämiseen syksyllä on hyvä syy, vaikka ajankohta osuukin yhteen metsästysaikojen kanssa.
Juha Harju
Rokotteen syöminen voi aiheuttaa koiralle vatsakipuja ja oksentelua.

Evira lentolevittää maastoon rabies- eli raivotautirokotteita. Rokotteet ovat kalalta haisevan syötin sisällä.

Jos esimerkiksi vapaana liikkuva metsästyskoira pääsee syömään rokotteita, niille voi tulla oksentelua ja vatsavaivoja. Minkäänlaista raivotaudin tartuntavaaraa rokotteissa ei kuitenkaan ole, Eviran erikoistutkija Tiina Nokireki kertoo.

"Vatsaoireita koirille aiheuttaa todennäköisemmin rokotteen pakkaus kuin itse rokote. On tarkoitus, että pienpeto puraisee rokotekapselin rikki eikä syö koko syöttiä kokonaisena. Koira voi isompana eläimenä niellä myös pakkauksen", Nokireki kertoo.

Ihmisiltä ei ole koskaan raportoitu rabies-rokotteen aiheuttavan kummempia oireita. Jos rokotetta sattuu saamaan käsilleen. iholleen tai limakalvoille, Evira neuvoo pesemään alueen huolellisesti ja olemaan yhteydessä lääkäriin.

MT:n lukijat ihmettelivät, miksi rokotteet levitetään luontoon juuri metsästysaikaan eli syksyllä. Syynä ovat sekä lämpötila että eläinten kehitys.

Kesällä lämpötila on liian korkea rokotteiden levittämiselle. Rokotevirus on elävä ja se tuhoutuu nopeasti korkeassa lämpötilassa, kerrotaan Eviran verkkosivuilla.

Talvi on ongelmallinen ajankohta, koska supikoirat ovat silloin talvihorroksessa. Keväällä, poikasten syntyessä, ne ovat liian nuoria syömään syöttejä ja emotkaan eivät liiku silloin pesistään.

Syksyllä supikoira- ja kettukannat ovat suurimmillaan, eläimet riittävän vanhoja ja sääolosuhteet sallivat rokotteiden levittämisen.

Rokotteen pakkaus on muovia ja alumiinia. Sen uusiminen esimerkiksi biohajoavaksi olisi vaikeaa, sillä silloin rokotevalmistajan pitäisi hakea tuotteelleen täysin uudet luvat, Nokireki kertoo.

Lisäksi pakkauksen on oltava kestävä, jotta nestemäinen rokote pysyy toimintakelpoisena.

Rokotusten lentolevitys vaikuttaa tehokkaalta toimintatavalta, sillä Suomessa ei ole ilmennyt raivotautia. Metsästäjien Eviralle toimittamista pienpetonäytteistä on havaittu raivotaudin vasta-aineita, mikä tarkoittaa, että rokottaminen on onnistunut.

"Metsästäjiltä saadut pienpetonäytteet rokotusalueelta ovat erittäin arvokkaita rokotekampanjan onnistumisen seurannassa", Nokireki painottaa.

Kaikkien 180 000 rokotteen hinnaksi muodostuu 150 000 euroa. Lentolevitys maksaa 60 000 euroa. EU maksaa tästä puolet ja Suomelle kampanjan hinnaksi jää 105 000 euroa.

Lue lisää:

Evira: Jos löydät maastosta tällaisen ruskean palan, älä koske siihen

Lue lisää

"Harvinainen tapaus", sanoo poliisi – Oulun seudun susikanta pieneni yhdellä yksilöllä lauantaiyönä

Ruokavirasto tarvitsee raivotautiseurantaa varten kuolleita supikoiria ja kettuja Itä- ja Kaakkois-Suomesta – näytteistä mahdollista saada palkkio

Säilytetään Suomi raivotautivapaana

Aina ei saa sitä, mitä tilaa