Ympäristö

Festareilla halutaan taltuttaa ympäristökuormaa

Runsaasti kävijöitä keräävät musiikkifestivaalit kuormittavat ympäristöä kovalla kädellä. Sitä vähennetään kierrätyksellä, uusitutuvalla energialla ja esimerkiksi pantillisilla tuopeilla.
Stiina Hovi
Kesän musiikkifestivaaleilla lautasia ei jätetä lojumaan alueelle, vaan ne pyritään ohjaamaan kierrätykseen mahdollisimman tarkkaan.

Osa suomalaisista isoista musiikkifestivaaleista on liittynyt Ekokompassi tapahtuma -hankkeeseen, jonka avulla tapahtumille on rakennettu ympäristöjärjestelmät.

Helsingissä elokuussa järjestettävä Flow on hiilineutraali. Se tekee joka vuosi ympäristöohjelman ja laskee festivaalin kokonaishiilijalanjäljen.

Kokonaishiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 164 tonnia ja hiilijalanjälki noin 2 kiloa kävijää kohti. Edellisvuodesta kokonaishiilijalanjälki pieneni noin 12 prosenttia. Hiilijalanjälki on Flowssa kompensoitu vuodesta 2009 lähtien.

”Hiilidioksidipäästöjen vähenemisen taustalla on ennen kaikkea artistien matkustuksista aiheutuvien päästöjen pienentäminen toimimalla entistä tiiviimmin muiden pohjoismaisten festivaalien kanssa”, sanoo festivaalin tiedottaja Susanna Hulkkonen.

Joensuun Ilosaarirockin tavoitteena on tehdä tapahtumasta hiilineutraali. Vuosittain tapahtuma maksaa kompensaatiomaksun päästöistään jollekin luonnonsuojelukohteelle.

Sähköstä lähes 70 prosenttia tuotetaan vesi-, tuuli- ja puuvoimalla. Sähkön kulutusta mitataan tarkkaan.

Jätteestä kierrätetään energia- ja biojäte, metalli, lasi ja kartonki. Kokonaisjätemäärästä kierrätetään yli 70 prosenttia.

Ilosaarirock on saanut kansainvälistä tunnustusta ympäristötyöstään. Se on muun muassa valittu Hollannissa järjestettävässä European Festival Awards -gaalassa viiden parhaan joukkoon The Green Operations Award -sarjassa.

Pori Jazz otti ensimmäisenä suomalaisena kesätapahtumana käyttöön oman ympäristöhallintaohjelman. Hiilijalanjälkeä festivaalilla ei lasketa.

Tapahtuma käyttää uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Noin 90 prosenttia jätteistä kierrätetään tai hyödynnetään energiana. Kaikki tapahtuman jätevedet ohjataan kaupungin viemäriverkkoon.

Tapahtuman oma ympäristöryhmä neuvoo festivaali­vieraita, alihankkijoita ja myyjiä kierrätyksessä. Netti­sivuilla kävijöille annetaan ympäristövinkkejä.

Seinäjoella järjestettävän Provinssin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2019 mennessä. Vielä hiilijalanjälkeä ei ole laskettu.

Tälle kesälle festivaali on asettanut tavoitteeksi muun muassa tehostaa kierrätystä ja pienentää energiankulutusta. Festivaalilla työskentelee oma ympäristökoordinaattori.

Festivaalin aikana syntyneet jätteet on saatu muutamana viime vuotena lajiteltua sataprosenttisesti hyötykäyttöön.

Oulussa järjestettävän Qstockin tavoitteena on hiilijalanjäljen laskeminen ensi vuodesta alkaen.

Tapahtuman sähkö tuotetaan pääasiassa festivaalialueen vieressä virtaavan Oulujoen Merikosken voimalaitoksella sekä polttamalla puuta sähkön ja lämmön yhteistuotannossa läheisellä Toppilan voimalaitoksella.

”Festivaalin kasvaminen on mahdollistanut valintoja, jotka saattavat olla kustannuksissa hieman kalliimpia mutta ympäristöystävällisempiä toimintatapoja”, koordinaattori Niina Ristolainen kertoo.

Turun Ruisrockissa ei ole toistaiseksi laskettu hiilijalanjälkeä.

Ruisrock järjestetään Ruissalon saaressa, joka on valtaosin luonnonsuojelualuetta. Kulkureitit on aidattu suojelualueiden vierellä.

Festivaalialueelta kerätään talteen tai viemäröidään kaikki syntyvä harmaa vesi, jotta se ei pääse rehevöittämään Itämerta. Siivouksessa kiinnitetään huomiota ranta-alueeseen, jotta kävijöiden roskia ei päätyisi mereen.

Alueella on satoja kierrätysastioita, joihin kerätään muovi, metalli, lasi, alumiini, pullot sekä paperi- ja kartonki­pakkaukset.

Lue lisää

Turpeesta tulossa ilmastotaistelun uhri

Energiateollisuus kritisoi luonnonsuojelulain valmistelua: "Ympäristöministeriön esitys on riittämätön tehokkaan, toimivan ja ennakoitavan lainsäädännön perusteeksi"

Kriisikunta Kyyjärvi tarraa kiinni tuulivoimaan – "Optimistisimpien laskelmien mukaan meistä tulisi Suomenselän Kauniainen"

Kasvua ilman keskittämistä