Ympäristö

"Hevi-tuotteilla paikataan halpuutettujen tuotteiden katteita"

Parhaimmillaan satokausiajattelu voi tarjota suomalaisille hedelmien ja vihannesten tuottajille mahdollisuuden ottaa viljelyyn uusia kasveja ja lajikkeita.
Kari Salonen
Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori uskoo, että kaupunkiviljely saa ihmiset arvostamaan hyvää ruokaa ja sen tuottajia.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori ei usko kaupan väitteitä, että se halventaa ruokaa vain omista katteistaan tinkimällä.

"Olen kuullut tuottajilta toisenlaista viestiä. Ajoittain hevi-tuotteilla saatetaan jopa paikata halpuutettujen tuotteiden katteita."

Satokausiajattelusta on saatu onneksi pontta markkinoille, vaikka toistaiseksi se on lisännyt lähinnä ulkomaisten kasvisten menekkiä.

Tulevan kasvukauden aikana ja satoa markkinoitaessa ajattelu auttaa varmasti myös kotimaisia tuottajia, Taulavuori sanoo.

Vihreän hyvinvoinnin vaalija

Taulavuori puhuu paljon kaupunkien ja taajamien viheralueiden ja kaupunkiviljelyn puolesta.

Kasvun ihmeen seuraaminen ja oman ruuan kasvattaminen tuottavat iloa ja tyydytystä. Samalla oivaltaa, ettei mikään ruoka synny ilman vaivaa ja työtä. Tätä kautta kasvaa ruuan tuottajien ja hyvän ruuan arvostus, Taulavuori sanoo.

Vehreyden keskellä eläville suomalaisille ympäristö on itsestäänselvyys. Erityisesti kaupungeissa ei tulla ajatelleeksi, että viheralueita istutuksineen pitää hoitaa ja vaalia ja niiden puolesta pitää taistella.

Laman keskellä on taistelun aika. Kunnat ja yritykset säästävät helposti puistoista ja istutuksista, vaikka tiedetään, että niissä versoo paljon henkistä hyvää.

Sen rahallista arvoa on kuitenkin vaikea mitata.

Taulavuori muistuttaa tutkimuksista, joilla on osoitettu ihmisten liikkuvan enemmän, jos ympärillä on viheralueita ja lasten oppivan paremmin, kun luokan ikkunasta näkyy luontoa betoniseinien sijaan.

Suomi kaupungistuu vauhdilla, joten kaupunkien asukkaiden hyvinvointi tai sen puute heijastuu koko muuhun maahan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö: Punalehtisyys lisää kasvien vastustuskykyä

Suomalaiset haluavat selvitä mahdollisimman helpolla: Terasseista tehdään suuria ja pihoista pieniä

Paljonko sinä syöt? Monella suomalaisella yksi ruokavalion osa jää jopa alle puoleen suositellusta