Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

IL: Ruotsissa tuulivoimaloita myyntikieltoon voimaloissa havaittujen puutteiden vuoksi

Puutteita havaittiin voimaloiden työturvallisuudessa.
Pekka Fali
Tuulivoimala. Kuvan voimala ei liity juttuun.

Kymmenen tuulivoimalavalmistajaa on määrätty Ruotsissa uhkasakon voimalla korjaamaan myymissään tuulivoimaloissa havaitut turvallisuuspuutteet. Lisäksi niiden voimalat ovat tällä hetkellä myyntikiellossa.

Asiasta kertoo tänään Iltalehti.

Myyntikiellon saaneita yhtiöitä ovat uutisen mukaan Enercon, GE, Senvion, Siemens, Dongfang, Gamesa, Vestas, Sinovel, Nordex ja Eno.

Myyntikielto perustuu Ruotsin työsuojeluviranomaisen vuosina 2015–2016 tekemiin työturvallisuustarkastuksiin. Viranomaisen mukaan tuulivoimaloiden työturvallisuudessa oli runsaasti riskitekijöitä.

Tarkistettavana oli 12 valmistajan tuulivoimaloita. Myyntikieltoon asetettiin näistä kymmenen valmistamia voimaloita. Myös kahden jäljelle jääneen yrityksen voimaloissa havaittiin puutteita, mutta ne eivät olleet yhtä vakavia eivätkä aiheuttaneet myyntikieltoa.

Tyypillisimpiä olivat puutteet voimaloiden hätäpoistumisreiteissä.

Yhtiöiden myyntikielto puretaan, jos ne korjaavat voimaloissaan havaitut puutteet.

Iltalehden mukaan Ruotsissa on tällä hetkellä yli 3 000 tuulivoimalaa ja niitä on lähivuosien aikana tarkoitus rakentaa tuhat lisää.

Lue lisää

MT:n lukijat kertovat metsässä sattuneista tapaturmista – "Kypärä ja sahan turvavarusteet pelastivat henkeni"

Emeritusprofessori: Meillä jokaisella on velvollisuus käyttää maskia – miksi mediassakin ohjeistetaan ”yskimään tai aivastamaan hihaan”?

Luke kerää kyselyllä tietoa maatilojen työturvallisuudesta – tuloksista apua koronakevään ongelmien ratkomiseen

Rakennusliitto: Koronakevät ja helle nostaneet esiin vakavia puutteita työmailla – erityisessä vaarassa ovat torninostureissa työskentelevät