Ympäristö

Jalosteissa käytettiin aiempaa vähemmän kotimaista kalaa

Kotimaisen kalan käytön vähenemisen taustalla oli Venäjän viennin heikkous.
Jaana Kankaanpää
Kotimaista kalaa käytettiin viime vuonna kalajalosteiden raaka-aineena aiempaa vähemmän.

Kotimaista kalaa käytettiin viime vuonna kalajalosteiden raaka-aineena aiempaa vähemmän.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan kotimaisen kalan osuus pieneni ja ulkomaisen kasvoi viime vuonna reilusti yli kymmenen prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.

Vuonna 2015 jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 46 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 34 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua. Kokonaismäärä, 80 miljoonaa kiloa, oli sama kuin vuonna 2013.

”Kotimaisen kalan osalta muutos johtui silakan pakastuksen vähenemisestä viennin Venäjälle tyrehdyttyä vuonna 2014”, yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo tiedotteessa.

Ulkomaisen kalan jalostuksen kasvua selittää norjalaisen lohen lisääntynyt käyttö raaka-aineena.

Fileiksi tai muiksi tuorevalmisteiksi jalostettiin kotimaista kalaa 18 ja tuontikalaa 21 miljoonaa kiloa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 14 miljoonaa kiloa kalaa, josta kolme neljäsosaa oli kotimaista.

Lohen ohella tärkeimmät jalostusteollisuuden käyttämät lajit olivat kirjolohi, silakka ja siika. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta oli 97 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Tubettajat halusivat vakuuttaa katsojansa hauenkalastuksen hyvyydestä — "Haluttiin saada nuoret mukaan"

Viisikiloinen ja muita tarinoita

Taimen elää ehkä pian vain erätarinoissa