Ympäristö

Kantarellit ja tatit odottavat jo poimijaansa

Odotettu sienikausi alkaa kesäkuussa korvasienillä ja päättyy suppilovahveroihin.
Jaana Kankaanpää
Tälle vuodelle odotetaan pitkää sienisatoa.

Alkukesän sateet ovat tehneet hyvää sienisadolle. Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Rainer Peltola kertoo, että kantarelleja ja tatteja on jo havaittu Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa ja varsinkin kantarellit ovat tässä vaiheessa jo poimintakelpoisia.

Heinäkuu on Peltolan mukaan jo aivan normaalia kantarelliaikaa, mutta tatit ovat nousseet hieman totuttua aikaisemmin.

Peltola kertoo, että kantarellit viihtyvät lähinnä koivuvaltaisissa lehtimetsissä. Kantarellit pitävät kosteudesta, joten jos metsässä on vähänkään kuivuutta, keltavahveroita kannattaa etsiä painanteista.

"Tatteja sen sijaan löytyy havumetsistä", Peltola opastaa.

Jos metsään ei aivan heti ehdi, tatti- ja kantarellisatoa voi poimia vielä pitkälle syksyyn, muistuttaa toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio Pirkanmaan Martoista. Hän uskoo sienikauden olevan tänä vuonna pitkä, jos vain sääolot jatkuvat samankaltaisina.

"Sienisato on aina sellainen, että jos nyt näyttää hyvältä, niin ei se tarvitse paljon kuivaa, kun satokausi tyssää aivan alkuunsa. Sienet ovat niin ilmaherkkiä."

Myös Peltola muistuttaa sienien arvaamattomuudesta, vaikka ne eivät olekaan kasvien tavoin sidoksissa kaikkiin kasvukauden ilmiöihin.

"Se on se kosteus ja jonkin verran lämpöä, mitä sienet tarvitsevat."

Peltolan mukaan sienikausi jatkuu aina pimenevään syksyyn saakka. Kauden päätössieniä ovat tyypillisimmin suppilovahverot.

"Kausi on pitkä: Jos on riittävän monta sientä repertuaarissa, niin sienestäjä aloittaa kauden kesäkuussa korvasienillä ja lopettaa suppilovahveroihin marraskuussa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helppo jauheliha-perunalaatikko

Syysvärit syvenevät lukijoiden upeissa kuvissa

Oletko tattien taitaja ja käävistä kärryillä? – Testaa MT:n sienivisalla