Ympäristö

Karhut vierailleet lähes 20 mehiläistarhalla tänä keväänä – rikkoneet kymmeniä pesiä

"Tiedossa on valitettavasti joitain tapauksia, joissa karhuja on houkuteltu kuvauspaikoille hunajalla."
Kimmo Kilponen
Ähtäriläisen Kimmo Kilposen kahdella eri mehiläistarhalla on tänä keväänä käynyt karhu hajottamassa pesiä. Toisella tarhalla riistakamera tallensi karhuemon ja poikasen suunnittelemassa tekoa.

Suomen Mehiläishoitajain liitossa seurataan huolestuneina karhukannan kasvua. Mehiläisvahinkojen määrä lisääntyy kannan kasvun mukana.

Mehiläispesien tuhoaminen on taloudellinen ja joissain tapauksissa jopa jalostuksellinen menetys, sanoo Suomen Mehiläishoitajain liiton tiedottaja Tuula Lehtonen.

Pesillä vierailevat karhut ovat myös vakava turvallisuusriski tarhaajille.

Lehtonen haluaa muistuttaa, että karhujen houkuttelu hunajalla esimerkiksi valokuvausta varten on ehdottoman kiellettyä. ”Tiedossa on valitettavasti joitain tapauksia.”

Viime vuonna 159 mehiläisvahinkoa

Ähtäriläisen mehiläistarhaajan Kimmo Kilposen tarhalla karhu kävi ensimmäisen kerran tänä keväänä. Sen jälkeen karhu kävi toisellakin tarhalla. Silloin riistakamerakuva paljasti, että pesiä penkoi karhuemo poikasensa kanssa.

”Tarhoillani ei ole aiemmin sattunut karhuvahinkoja. Kierre on valmis, kun emo opettaa poikasta etsimään hunajaa.”

Viime vuonna maa- ja metsätalousministeriön riistavahinkorekisteriin kirjattiin 159 karhun aiheuttamaa mehiläisvahinkoa. Vahinkoja korvattiin yli 156 000 eurolla. Tänä keväänä vahinkoja on ilmoitettu tähän mennessä 16 kohteessa. Pesiä on tuhottu vähintään 35.

Aidat ovat vain hidaste

Sähköaidat ovat ainoa keino yrittää estää karhujen vierailuja, Lehtonen sanoo.

Karhut vain ovat niin taitavia, että ne osaavat kaataa puiden runkoja aitojen päälle tai kaivautua aitojen ali, jotta ne pääsevät pesiin käsiksi.

Mehiläistarhaajat eivät esitä lisäystä metsästyslupien määrään karhujen tappamiseksi. ”Toivomme sen sijaan, että pyyntilupia kohdennettaisiin ongelmayksilöihin, jotka vierailevat säännöllisesti tarhoilla”, linjaa Lehtonen.

Lue lisää

Maaseudulla toivotaan ripeää puuttumista petovahinkoihin

Karhut ovat rosvonneet ensimmäiset mehiläispesät – vahinkoriskin suhteen tarhaajat ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea

Tarhaajat torjuvat ponnettomasti mehiläisten esikotelomätää

Karhut mellastavat mehiläistarhoilla ympäri Suomea