Ympäristö

Kati Partanen: Metsien ja peltojen kestävä käyttö on ilmastoteko

Luonnon monimuotoisuudesta tulee huolehtia, kirjoittaa Kati Partanen kolumnissaan.
Kankaanpää Jaana
Metsien ja peltojen kestävä käyttö on ilmastoteko, kirjoittaa Kati Partanen kolumnissaan.

Kati Partanen muistuttaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan, että vihreän kasvillisuuden tarve lisääntyy sitä mukaa, kun ihminen vapauttaa ilmaan hiiltä erityisesti maahan varastoituneesta fossiilisesta energiasta.

"Kasvava väestömäärä tarvitsee ruokaa, energiaa ja rakennusaineita koko ajan enemmän.", Partanen kirjoittaa.

Partasen mukaan tuottavuusvaatimus vihreälle biomassalle ja siihen liittyville prosesseille on entistä suurempi. Sama prosessi eli vihreä kasvu siis hyödyttää ruuan, puun ja uusiutuvan energian tuotannon sekä hiilen sidonnan muodossa.

Kolumnissaan Partanen kirjoittaa, että pelkkä vanha metsä sitoo hiiltä vähemmän kuin kiivaammassa kasvuvaiheessa oleva metsä. Myös hyvien peltojen satopotentiaalin hyödyntäminen on hyödyllistä. Tämä johtuu siitä, että mitä suurempi sato on, sitä suurempi on myös hiilen sidonta.

"Luonnon monimuotoisuudesta tulee huolehtia, mutta metsien ja peltojen kestävä käyttö ja niiden potentiaalin hyödyntäminen on ilmastoteko.", Partanen kirjoittaa kolumnissaan.

Partanen muistuttaa, että koko maailmaa suomalaiset eivät pysty pelastamaan. Pystymme kuitenkin toimimaan vastuullisesti, kun huolehdimme maa- ja metsätaloutemme menestyksestä. Maa- ja metsätalouden menestyksestä huolehtiminen tarkoittaa Partasen mukaan sitä, että maa- ja metsätalous pystyvät jatkossakin sitomaan hiiltä, tuottamaan happea sekä siinä ohessa myös elintärkeitä biomassoja.

Me hiilen sitojat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Pyy on taitava piileskelijä – Tiedätkö, miten myytti selittää linnun pienen koon?

Aarre: Savolaismetsurit raivaavat talvella lumikengät jalassa – ”Emme ymmärrä, miksi pitäisi lopettaa työt talveksi”

Puu on muutakin kuin selluloosaa – tätä kaikkea siitä tulevaisuudessa saadaan