Ympäristö

Keinovalon käyttö pitäisi sallia vieraspetojen pyynnissä

Syksy olisi parasta aikaa supikoirien pintapyyntiin, kun eläimet liikkuvat aktiivisesti etsimässä ravintoa.
Rami Marjamäki
Sakari Paunila (vas.) ja Sauli Dickman lyhytkarvaisen saksanseisojansa Bonon ja terrieri Urpon kanssa loukkukierroksella.

”Pimeä laskeutuu niin aikaisin ennen lumentuloa, että työpäivän jälkeen ei jahtiin enää ehdi. Keinovalon käyttäminen tekisi jahdista turvallisempaa ja tehostaisi sitä”, sanoo nokialainen metsästäjä Sakari Paunila.

Nykyinen metsästyslaki kieltää kaikessa metsästyksessä yötähtäimet ja keinovalon käytön. Villisikajahtiin on voinut hakea poikkeuslupaa keinovalon käytölle viime vuoden joulukuusta alkaen.

"Miksi näin ei voitaisi toimia Suomen luontoon kuulumattomien vieraspetojen minkin ja supikoiran metsästyksessä?", Paunila kysyy.…

Nykyisen laintulkinnan mukaan koiran haukussa olevan supikoiran ampuminen ei ole lainmukainen lopettamistilanne, vaan metsästystilanne. Keinovalon käyttö ei ole siis sallittu. …

Kielletyt keinot

”Lainsäätäjä varmasti pelkää, että keinovalon salliminen supikoiran pyynnissä alentaisi kynnystä hyödyntää sitä muussakin jahdissa. Jos joku haluaa käyttää kiellettyjä keinoja, hän tekee sitä jo nyt.”

Supikoiran ja minkin aiheuttamat haitat luonnon monimuotoisuudelle on tunnustettu sekä metsästäjien että luonnonsuojelijoiden piirissä.

Supikoiria pyydetään vuosittain hieman alle 200 000 ja minkkejä 50 000–70 000.

”Aktiivisesti pienpetojahtia harrastavien metsästäjien määrä on vain niin pieni, että yhä useampi pitäisi saada talkoisiin mukaan”, sanoo Paunila.

Paunila on lähtenyt ajamaan esitystä, jossa vieraspetojen metsästykseen saataisiin lisää potkua. …

Esitys on lähetetty riistanhoitoyhdistykselle, Pohjois-Hämeen Metsästäjäliiton piirille ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.) sekä muutamille kansanedustajille.

Voit tutustua esitykseen täällä.

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Erotammeko hirveä metsän puilta?

Lukija: "Karhujen röyhkeät pihavierailut loppuivat tehokkaalla metsästyksellä – Sama tepsisi susiinkin"