Ympäristö

Kesälampurinkin rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi

Hankitaan meillekin kesäksi pari kanaa tai lammasta. Mukavan tuntuinen ajatus, joka toteutuessaan tuo eläintenpitäjälle velvollisuuksia ja vastuuta.
Kari Salonen

Jokaisen kesälampaita tai -kanoja hankkivan on syytä muistaa, että eläinten pitoa koskevia lainsäädännön vaatimuksia on noudatettava eläinten lukumäärästä ja pitoajasta riippumatta.

Esimerkiksi vaatimus rekisteröityä eläintenpitäjäksi koskee yhdenkin kanan tai lampaan pitäjää huolimatta siitä, onko eläin ostettu tai vuokrattu.

Tavoitteena on turvata eläinten hyvinvointi ja varmistaa, etteivät eläimet aiheuta tautivaaraa toisille eläimille tai ihmisille, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Omistaja on vastuussa eläintensä terveydestä ja hyvinvoinnista koko niiden eliniän ajan. Eläimen hankinta ei koskaan saa olla hetken mielijohde, sillä niiden hyvinvointi riippuu hoitajan taidoista ja tiedoista.

Vastuullinen eläibtenpitäjä ottaa etukäteen selvää kesälampaiden ja -kanojen teurastamisesta, lopettamisesta ja ruhojen hävittämisestä. Neuvoja saa esimerkiksi kunnaneläinlääkäriltä ja ympäristönsuojeluviranomaisilta.

http://www.evira.fi

http://www.ett.fi

Lue lisää

Kesäpossu ei ole lelu – rekisteröidy, rokota ja mieti jo valmiiksi syksyä

Suomalainen syö lähes 207 kananmunaa vuodessa

Luomukanalassa on valoa ja vapautta

Somerolaistilan kanat ulkoilevat ympäri vuoden