Ympäristö

Kesän lämpö liki ennätystä

Kesä on ollut ennätyslämmin pohjoisessa ja idässä. Myös etelässä hätyytellään edellisvuodelta olevia ennätyksiä. Tehoisaa lämpötilasummaa on kertynyt Ivalossa jo 1100 astetta tiistaihin mennessä ja lisää kertyy. Lämpösumma riittäisi jopa kevätvehnälle.
Harri Nurminen

Ivalossa aiempi koko kesän ennätys oli alle 900 astetta vuodelta 2011. Etenkin elokuu oli poikkeuksellisen lämmin, toteaa apulaismeteorologi Pirkko Karlsson Ilmatieteen laitokselta.

Karlssonin mukaan syksyn säät ratkaisevat, rikotaanko aiempia ennätyksiä muuallakin kuin Lapissa. Suomen ennätys on toissa vuodelta, kun Helsinki-Vantaalla päästiin 1828 asteeseen. Lämmintä riitti silloin marraskuun puoliväliin.

Kesä on suosinut lämpimästä pitäviä erikoiskasveja. Maissi on venähtänyt lähes kolmimetriseksi tammelalaisen Jani Kauniston pellolla.

Sato vastaa hyvinkin säilörehunurmen kolmea niittoa, Kaunisto arvioi tiistaina.

2000-luku on ollut edeltäviä vuosikymmeniä lämpimämpi koko maassa.

Puiden paksuuskasvu määräytyy kesän lämmön perusteella, mutta männyn pituuskasvu edelliskesästä, joten välttämättä ennätyslukemiin ei tänä vuonna päästä.

Ilmaston lämpeneminen ei kuitenkaan tarkoita suoraviivaisesti lisäsatoja, sillä ääriolot kuten kuivuus, helteet ja rankkasateet yleistyvät samalla, muistuttaa erikoistutkija Helena Kahiluoto MTT:ltä.

VEIKKO NIITTYMAA

SARI PENTTINEN

Lue lisää

Lämpimät syksyt tulivat jäädäkseen – syyskuu ollut tavallista lämpimämpi vuodesta 2008

ProAgrian katsaus: Syysviljat ja kumina puitu, kevätviljat kirjavia ja satovaihtelut ovat suuret

Viljelijöiden mitta täyttyi tyhjiin hanhilupauksiin — Valkoposket aiheuttivat eniten vahinkoa Pohjois-Karjalassa, korvauksia ei perjantaina näkynyt tilillä

Vesi lilluu pelloilla Hankasalmella