Ympäristö

Koppelo hautoo Petäjävedellä – käy kurkistamassa riistakameravideolta miten haudonta edistyy

Kevään soidinseurannan perusteella on arvioitu, että poikaset kuoriutuvat kesäkuun 10. päivän tienoilla.
Riistakamera
Koppelon haudontaurakka kestää 24–27 vuorokautta.

Keski-Suomessa, jollain hakkuuaukolla Petäjävedellä, hautoo koppelo kahdeksaa munaa. Haudontaa seuraa lähettävä liiketunnistimella varustettu riistakamera. Riistakameran lähettämiä 10 sekunnin pituisia HD-videoita voi käydä katselemassa osoitteessa: http://www.riistakamera.pro/kuvablogi

Pesä on suojattu nisäkäspetojen varalta saippualla ja lippusiimalla 13.5. Metsäkanalintujen pesistä tuhoutuu keskimäärin kolmannes ennen poikasten kuoriutumista. Munat vie useimmiten supikoira, kettu tai näätä. Pesän voi helposti suojata nisäkäspedoilta.

Vaikka haudonta on jo pitkällä, metsäkanalintujen pesät kannattaa aina löydettäessä suojata. Havaintojen perusteella pesä rosvotaan usein juuri ennen kuoriutumista.

Poikasten kuoriutumisaikaa ei tarkkaan tiedetä, mutta kevään soidinseurannan perusteella voidaan arvioida sen tapahtuvan kesäkuun 10. päivän tienoilla, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Koppelon munien haudonta kestää 24–27 vuorokautta. Vastakuoriutuneet pikkumetsot painavat vain 35 grammaa. Ne lähtevät pesästä heti kuivuttuaan.

Ensimmäiset elinviikot metsonpojat ovat riippuvaisia hyönteisravinnosta. Ne etsivät ruokansa alusta asti itse. Lämmittelemään ne sulloutuvat emon siipien suojiin. Kylmä ja sateinen sää tekee metsonpoikasten elon ensimetreistä hyvin haasteellisen.

Keski-Suomen Metsoparlamentti juhlii Suomi 100-juhlavuotta pesiensuojauskampanjalla. Kuluvana keväänä on tavoitteena suojata sata metson pesää Keski-Suomessa. Myös muiden metsäkanalintujen pesät kannattaa ehdottomasti suojata.

Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lue lisää

Suomesta Puolaan lennätetyt Pirkko ja Liisa koppelot ovat kotiutuneet hyvin Ruszów:in metsiin

Kainuussa koppelot alkavat saapua soitimelle – luontokuvaaja on vienyt telttakojunsa paikalleen jo hyvissä ajoin

Metsojen sijaistoiminnoista ei tarvita enää viihdettä

Metson soidin kiihkeimmillään, valtion mailla sijaitsee 2 500 soidinpaikkaa