Ympäristö

Korvasieniä saa myydä edelleen - muista oikea käsittely

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei ole kieltämässä korvasienten kaupallista käyttöä. EU:ssa kiellosta on keskusteltu, koska syötynä käsittelemätön korvasieni on hengenvaarallinen.
Jaana Kankaanpää

Maassamme on pitkä perinne ja käytännön osaaminen korvasienten käsittelyssä. Oikealla käsittelyllä korvasienet ovat turvallista syötävää, Evira muistuttaa.

Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä korvasienten käsittelyohjeet.

Evira suosittelee, että tuoreita korvasieniä myytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä. Näin myyjä voi opastaa asiakasta sienten oikeasta käytöstä.

Korvasienen saattaa sekoittaa saman näköiseen huhtasieneen, joka ei ole myrkyllinen. Kaikki Suomessa asuvat eivät myöskään tiedä, että korvasieni on myrkyllinen.

Evira on julkaissut kuluttajille esitteitä korvasienten käsittelyohjeista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi

Korvasienten käsittelyohjeet

Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

http://www.evira.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Punaiset maljat ja röpelöiset korvasienet kuuluvat kevääseen

Kohta pääsee sieneen – sormustimen kokoisia korvasienen alkuja löytyy lumettomilta alueilta

Voit sienestää huoletta, jos tunnistat nämä kuusi tappavaa sientä